FESTIVALUL Internațional DE CREAȚIE ȘI INTERPRETARE „ANA BLANDIANA"

Distribuie pe:

Festivalul Internațional de Creație și Interpretare „Ana Blandiana", desfășurat la Brăila, a ajuns la ediția a VII-a.

Ediție după ediție, Festivalul a devenit referențial pentru un gen de competiții literare adresate elevilor, dar care, în unele cazuri, au ajuns manifestări de rutină, formale, care se bifează.

De ce un Festival „Ana Blandiana" la Brăila? - s-ar putea întreba, pe bună dreptate, cineva. Care e legătura poetei cu orașul de la Dunăre? Răspunsul e „la vedere" și se conturează în jurul unui proverb binecunoscut: „Omul sfințește locul".

O inițiativă inspirată, în interiorul căreia mă regăsesc, a găsit într-un dascăl al locului, prof. dr. Gabriela Vasiliu, entuziasm, tenacitate, disponibilitate, responsabilitate în a materializa ceea ce nu părea a avea prea mulți sorți de izbândă la început.

Decisiv în acest proiect a fost felul în care, inițial cu ușoară neîncredere, cu rezerve, s-au antrenat Ana Blandiana și Romulus Rusan.

M-am solidarizat și eu demersurilor organizatorice, al căror greu l-a dus familia Vasiliu. Dar care s-a înconjurat de oameni de calitate, devotați, care au pus umărul acolo unde era nevoie.

Festivalul, de la bun început, a ieșit din granițele înguste ale unui astfel de tip de manifestări, extinzându-se și substanțializându-se într-un orizont de cuprindere a multor elanuri creatoare ale tinerilor, pe de o parte, dar și ale profesorilor, cărora li s-a adresat o secțiune.

Prezența Anei Blandiana la Brăila a trezit maxim interes din partea celor care știu care e prețul culturii, nu și din partea celor care, aflați în fruntea obștii brăilene, ar fi trebuit să realizeze ce onoare este pentru Brăila, un Festival de o anvergură care demonstrează dimensiunea preocupărilor de creație în rândul tinerei generații.

Dacă luăm în calcul faptul că la fiecare ediție numărul participanților a depășit mia, realizăm că există un segment important dedicat activităților extracurriculare, cu aspirații firești de împlinire în teritorii vocaționale.

Sunt câțiva parametri care particularizează acest festival.

Înainte de toate, festivalul nu scoate în relief doar preocupări literare, ci și artistice.

Festivitatea de premiere e cadrul propice pentru desfășurări cultural-artistice ale celor care, sub grijulia îndrumare a Gabrielei Vasiliu, fac risipă de talent și fantezie.

Recitaluri de muzică și poezie, secvențe teatrale fac dintr-o festivitate un spectacol.

Într-un desfășurător pe durata a două zile, un veritabil maraton literar artistic, la care au fost mereu săli arhipline, s-au înscris întâlnirea literară cu Ana Blandiana și Nicolae Băciuț, invitații de onoare ai Festivalului, „Rânduri dintr-o carte, gânduri de poveste", la Liceul Pedagogic „Perpessicius" (cu un spectacol emoționant al copiilor îndrumați de prof. înv. primar Iuliana Pătrașcu și prof. înv. primar Mariana Mircioi), reuniunea „Dincolo de cuvinte", găzduită de Teatrul „Maria Filotti", moderată de prof. drd. Daniel Kițu.

În același cadru, a fost lansată a treia carte de versuri „Primăvara tăcerii", purtând semnătura Cristinei Vasiliu, care a fost prezentată de profesorii Daniel Kițu, Ana Coman, Dorin Șipoș, Elisabeta Volcu și eleva Nicoleta Corneanu.

A susținut un monolog dramatic, „Insomnia", de Vladimir Helmis, elevul Andrei Moraru, de la Liceul de Artă „Hariclea Darclée", cu veritabile calități actoricești, îndrumat de prof. Gheorghe Antonescu.

Momentele lirice au fost interpretate cu rafinament artistic de elevii Mario Ștefan, Andrei Ivanov și Robert Pavel, de la Liceul de Artă „Hariclea Darclée".

Apoi, la fiecare ediție, în momentul premierii, sunt lansate și antologii cuprinzând creații ale laureaților, mulți dintre aceștia înregistrând debutul lor editorial sau chiar debutul absolut.

Printre cei care vor ajunge să împlinească un destin literar, momentul Brăila, Festivalul „Ana Blandiana" reprezintă aura unor vise.

De fiecare dată, secțiunea destinată dascălilor a avut câte o temă incitantă. La această ediție, genericul Festivalului a fost „Tăcerea cuvântului poetic", iar Simpozionul a avut ca temă „Tăcerea în artă".

Au participat Corneliu Goldu, Dorin Popescu, Camelia Chirchiboi, Viorel Coman, Adriana Dumitrescu, Daniel Kițu - dintr-o elită a dascălilor brăileni și nu numai, dar și invitații Ana Blandiana, Nicolae Băciuț, Angela Baciu și Diana Ciugureanu.

O dezbatere pe tema „Tăcerii în artă" a fost coordonată de Georgiana Troia, inspector de specialitate la I.S.J. Brăila.

O primă zi, încheiată în ritmurile muzicii folk, oferite de grupul „Generații", de la Casa de Cultură Brăila, coordonat de prof. Dumitru Popescu.

Ziua cea mare, a festivității de premiere, desfășurată la Teatrul „Cărăbuș", a fost o zi încărcată de emoții și elanuri artistice.

Întreg programul merită reținut, pentru altitudinea artistică, pentru arta micilor și marilor actori, cu sentimentul că, în felul acesta, scriem rânduri de memorie culturală.

Așadar, recitalul „Hai să facem schimb de gânduri, Copacule" (pe versuri de Marin Sorescu) - interpreți Lorena Andreea Roman, „Dansul gândurilor de copil", în două reprize, cu Bianca Budău, Miruna Mara Tudose, Lavinia Iconaru, Erica Anghel, Denisa Tandică, Irna Cojocaru, coordonați de prof. Raluca Rotărescu.

Membrii Cenaclului Literar „Nicolae Băciuț", coordonați de Gabriela Vasiliu, consultant artistic prof. Gh. Antonescu, au fost în mai multe rânduri prezenți pe scenă, cu recitaluri de poezie: „Dincolo de mine, dincolo de noi.... doar tăcere" (Elena Dediu, Adrian Bâlea, Tiberiu Chiriță), „Trebuie să ascultați tăcând și să vorbiți în gând" (elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale, „Ecoul I, Ecoul II, Ecoul III" adaptare după „Iona", de Marin Sorescu (elevii clasei a V-a B, structura Școala Gimnazială „Sandu-Aldea"). „Scrie, ai repetat, și-ai tăcut ca o icoană. /Iar eu am început să scriu/Tăcerea ta/ Din care toate curg/ Cum curge sângele din rană" (texte de Ana Blandiana și Nicolae Băciuț, interpreți Crăciun Denisa și Ana Scarlet).

Interpreții Denisa Crăciun, Andreea Bunea, Elena Șerbănescu, Alina Motocel ne-au convins „Ce liniște va fi curând... "pe versuri de Ana Blandiana.

Bianca Șerban a susținut recitalul „Pierduți în tăcerea iubirii", prof. Ștefan Ionescu, un fragment din „Sufleurul fricii", de Matei Vișniec.

Festivalul își lansează la fiecare ediție revista „Cuvântând", editată de Cenaclul Literar „Nicolae Băciuț".

Sunt valorificate contribuții ale elevilor participanți la ediția anterioară a Concursului de Creație.

Această a VII-a ediție a fost la înălțimea celor mai exigente așteptări.

A fost o paradă a izbânzilor artistice, a fost un succes al organizatorilor.

Fără discuție, acest Festival se așază confortabil în vârful ierarhiei competițiilor de creație destinate tinerilor. Ba chiar își depășește condiția de festival, fiind mai degrabă „fenomenul Blandiana la Brăila".

Lasă un comentariu