EFECTELE SECUNDARE ALE MEDICAMENTELOR ASUPRA CREIERULUI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Baltimore, citați de descopera.ro, au întocmit o listă cu efectele secundare periculoase asupra creierului ale unor medicamente prescrise frecvent pentru anumite boli sau tulburări.

Ei susțin că până și banalele pastile administrate pentru o durere de cap sau un episod de insomnie pot crea dezechilibre majore în creier, ducând la pierderi de memorie, și recomandă, atât medicilor, cât și pacienților să găsească împreună soluții pentru contracararea acestor efecte nedorite.

Pastilele pentru insomnie - Deși nu îmbunătățesc calitatea somnului, ci induc o stare asemănătoare cu beția ori coma, aceste medicamente dau dependență după 7-10 zile de administrare. Ca efecte secundare, somniferele dau pierderi de memorie, dificultăți în respirație și pot duce chiar la moarte.

Statinele - Medicamente recomandate pentru scăderea nivelului colesterolului sau ținerea acestuia sub control sunt extrem de periculoase pentru creier, care e foarte bogat în… colesterol! Administrarea lor poate duce la probleme de memorie, concentrare și învățare.

Pastilele ale căror denumiri încep cu „anti" (antibioticele, antidepresivele, antihistaminicele, antipsihoticele, antispasticele) au efecte adverse asupra memoriei pentru că intervin la nivelul unui neurotransmițător din creier - acetilcolina - care joacă un rol esențial în învățare și memorare. Un nivel scăzut de acetilcolină provoacă stări de confuzie, halucinații, vedere încețoșată, pierderi de memorie și demență.

Benzodiazepinele sunt medicamente cu efect anxiolitic, indicate în tulburarea de anxietate, în stările de agitație extremă, ca tratament al contracturilor musculare și chiar ca anestezic. Ele intervin asupra acelor zone din creier responsabile cu stocarea informațiilor și formarea de noi amintiri. De aceea, este contraindicată folosirea lor pe termen lung. Alte efecte secundare ale benzodiazepinelor pot fi probleme de concentrare, pierderea încrederii în sine, iritabilitate, depresie și chiar gânduri suicidale.

Medicamentele pentru hipertensiune și betablocantele, menite să regleze pulsul și tensiunea, au ca efect secundar scăderea nivelului a doi neurotransmițători, epinefrina și norepinefrina, lucru care poate duce la pierderi de memorie.

Anticonvulsivele, recomandate în cazul tulburării bipolare, a episoadelor maniacale sau a nevralgiilor severe, suprimă semnalele dureroase trimise către creier de sistemul nervos central. Orice medicament care face asta poate avea ca efect secundar pierderi de memorie.

Analgezicele foarte puternice (de obicei, stupefiante administrate în scop medical), cum este morfina (extrasă din opiu) acționează la fel ca anticonvulsivele, suprimând semnalele dureroase trimise către creier de sistemul nervos central. Din același motiv, pot afecta memoria, dacă sunt administrate pe termen lung.

Medicamentele pentru Parkinson, sindromul Ekbom (numit și SPN sau sindromul picioarelor neliniștite) și unele dintre cele prescrise în caz de tumori hipofizare (ale glandei pituitare) scad nivelul de dopamină, neurotransmițătorul care gestionează învățarea și memoria, motricitatea și plăcerea.

Medicamentele pentru incontinență urinară scad nivelul acetilcolinei, un neurotransmițător din creier, care joacă un rol esențial în învățare și memorare.

Medicamente care se iau fără prescripție, antiinflamatoare (Advil) sau pastile împotriva răului de mișcare (Benadryl), cresc cu 54% riscul de a face demență, dacă sunt administrate mai mult de trei ani.

Lasă un comentariu