Cartea Gheorghe Dărăban, „Iustin Handrea - istorie și destin"

Distribuie pe:

Amintirea unei personalități de primă mărime în cultura și istoriografia românească își are importanța ei cu totul deosebită, atât pentru instituția care a dat o asemenea personalitate creatoare de valori, pentru comunitatea în care s-a ridicat și lucrat, pentru cei cu care a activat, cât și pentru toți cei care au beneficiat și beneficiază de roadele muncii de excepție a acestei personalități. Ca o memorabilă aducere aminte, apare cartea „Iustin Handrea - istorie și destin", a distinsului profesor dedean Gheorghe Dărăban, care de ordinul zecilor de ani slujește cu pasiune, acrivie și dăruire învățământul românesc și elementul cultural autentic.

Aducerea în centrul atenției a unui mare om de cultură este un lucru frumos, mai ales când este vorba de o personalitate de excepție a culturii române, cum este Iustin Handrea. Alături de Vasile Netea, Miron Cristea, Andrei Ghidiu, Teodor Ceontea, Simion Mândrescu etc., Iustin Handrea face parte din pleiada marilor oameni de cultură pe care i-a dat Valea Mureșului Superior în îndelunga sa existență de-a lungul timpului. Prin această carte, prof. Gheorghe Dărăban aduce în actualitate figura lui Iustin Handrea cu convingerea deplină că activitatea și importantele realizări ale acestuia trebuie să fie cunoscute cât mai mult. Iustin Handrea este un fiu distins al neamului nostru românesc, neam, care, a dat de-a lungul secolelor atâția cărturari luminați care, și-au avut rostul lor în ridicarea culturală a poporului român. Un luminător pentru poporul său a fost și învățătorul, astristul, publicistul, marele luptător pentru binele neamului românesc, Iustin Handrea.

Lucrarea de față despre Iustin Handrea este extrem de bine structurată, pe șapte capitole: Copilăria și școala, Învățător la Bozed și Vălenii de Mureș, Maioreștii și culturalizarea maselor, Școala țărănească de la Grid - Făgăraș, Căminul Cultural „Avram Iancu" al refugiaților ardeleni din București, După eliberare, Iustin Handrea - publicistul. În partea sa finală, lucrarea cuprinde și o serie de anexe extrem de interesante, utile și edificatoare, care au menirea de a aduce un plus de valoare și de a scoate în evidență cercetarea intensă care a stat la baza acestei cărți.

Iustin Handrea, originar din localitatea Maiorești, de pe frumoasa vale a Mureșului Superior, pe care Nicolae Iorga o denumea atât de frumos „cea mai frumoasă natură", a fost învățător, a fost un ilustru membru al ASTREI, a fost un reputat publicist, un militant pentru propășirea poporului român, luptător pentru drepturile acestuia, om de cultură complex, ale cărui realizări stau mărturie și vor constitui pentru viitorime un exemplu și un model.

Iustin Handrea a fost un dascăl cu vocație și pasiune. El a fost un autentic element al instruirii și educației, misionar al transmiterii valorilor culturii și civilizației, răspunzător de calitatea umană a urmașilor, animator al transmiterii valorilor culturii și civilizației, modelator al personalității, îndrumător al emancipării, socializării, coautor al formării tinerei generații. Învățătorul Iustin Handrea a dovedit tot timpul seriozitate, acrivie pentru nobila misiune la care a fost chemat, și anume aceea de luminare a poporului, transmitere de învățăminte tinerelor generații, formarea personalităților și caracterelor celor care reprezintă societatea de mâine, lucruri greu de realizat și care atrag o maximă responsabilitate. Dascălul Iustin Handrea reprezintă acel chip luminos, acel apostol al învățământului românesc care a transmis permanent bunele învățături. El a luminat ca o făclie cărările vieții celor din jurul său, a luminat și în vremuri de întuneric.

Iustin Handrea, prin viața și activitatea sa, este și rămâne și pe viitor un model mereu prezent și viu, cu adevărat vrednic de urmat, nu numai pentru cei care l-au cunoscut și au fost contemporani cu el, ci și pentru toți care iubesc din suflet neamul românesc. Pentru noi, toți, el este și rămâne un apostol al neamului românesc, un dascăl de mare prestigiu, un titan al culturii române, o figură înălțătoare și impunătoare, care va radia permanent lumină și căldură.

Pentru activitatea și realizările sale, se cuvine să-l cinstim pe Iustin Handrea, unul din fiii minunați ai Văii Mureșului Superior, așa cum se cuvine. Trebuie să subliniem aici importanța meritorie a activității sale, precum și profundul patriotism de care a fost însuflețit tot timpul zilelor vieții sale. Cu toate că au trecut deja mai bine de patru decenii de la trecerea sa în eternitate, Iustin Handrea continuă să viețuiască în amintirea și cinstirea noastră.

Într-adevăr, el va trăi de-a pururi și va fi prezent în conștiința generațiilor următoare.

Considerăm că această lucrare a prof. Gheorghe Dărăban reprezintă o contribuție extrem de importantă la cunoașterea vastei personalități a lui Iustin Handrea, precum și un frumos prinos de cinstire și recunoștință adus celui care, de-a lungul vieții sale, prin truda și osârdia sa, a realizat lucruri mărețe, contribuind astfel la dezvoltarea și consolidarea societății românești.

Aducem cuvânt de felicitare, însoțit de omagiul nostru de profundă cinstire și aleasă prețuire autorului acestei cărți, prof. Gheorghe Dărăban din Deda, care s-a preocupat ca acest volum să poată vedea lumina tiparului în condiții dintre cele mai bune. Îl felicit pentru seriozitatea și rigurozitatea de care a dat dovadă și de data aceasta, ca și cu alte multe ocazii similare și îi urez mult succes în activitatea viitoare a domniei sale.

 

Lasă un comentariu