„SPIRITUALITATE LOCALĂ" - UN CONCURS DE ÎNALTĂ ȘI NOBILĂ SIMȚIRE

Distribuie pe:

La Liceul Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu" s-a desfășurat a V-a ediție a Concursului județean „Spiritualitate locală". Competiția, înscrisă în CAEJ 2018, s-a constituit într-o acțiune menită să omagieze împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Și în acest an, s-a bucurat de sprijinul Primăriei Târgu-Mureș.

Personalități de seamă ale spiritualității mureșene au făcut parte din juriu: Monica Avram - director al Bibliotecii Județene Mureș, Nicolae Băciuț - director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș, preot Eugen Cândea - secretar al Protopopiatului Ortodox, Vlad Mureșan - membru al Ansamblului Artistic „Hora", din Ungheni.

Echipajele de la licee și școli din județ au adus în prim plan o serie de aspecte ce ne caracterizează ca un popor responsabil față de trecut - temelie solidă a viitorului.

Un moment inedit a fost cel prezentat de membrii echipajului „Mihai Viteazul", de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul": Șerbezan Maria Camelia, clasa a VI-a, Filip Alexia, clasa a V-a și Sălăgean Ioan, clasa a VII-a, coordonați de dna prof. Emilia Manole. Pictura pe sticlă presupune efort, dar și har, iar demonstrația practică a arătat că elevii - cei mai mici din concurs, răsplătiți cu locul al II-lea - nu sunt doar cunoscători ai aspectelor teoretice, ci și copii talentați. Locul I la nivel „Gimnazial" a fost ocupat de echipajul „Cavalerii creștini", de la Școala Gimnazială Chețani: Mărincaș Răzvan, Chețan Dragoș și Sabău Vasile, din clasa a VII-a. Echipajul a fost coordonat de dnele prof. Denisa Mărginean și Sabău Anamaria, care au adus în atenția participanților biserica de lemn din Chețani.

Borz Roxana, clasa a X-a ANL și Moisescu Camelia, clasa a IX-a ADM, membre ale echipajului „Arc peste timp", de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu", coordonat de prof. cons. șc. Emil Bloj, au prezentat un obicei unic în țară - Udatul nevestelor de pe Valea Gurghiului. Semnele de carte oferite celorlalți participanți au avut menirea să canalizeze și mai mult atenția înspre această tradiția seculară. Locul al III-lea ocupat este încununarea efortului depus pentru a populariza un obicei cu multiple semnificații. Cel mai aplaudat moment a fost cel realizat de elevii clasați pe locul al II-lea, echipajul „ECOul Transilvaniei", de la Colegiul Economic „Transilvania", coordonat de dna prof. Doina Pocan și de dna prof. cons. șc. Cosmina Andrecuț și alcătuit din: Crețu Andrei, clasa a IX-a A, Crețu Ovidiu și Vultur Adriana din clasa a XII-a A. Muzica s-a împletit cu dansul și au format un întreg, așa cum sunt toate tradițiile ce însoțesc obiceiurile de nuntă de la Valea Gurghiului. Echipajul „Zânele", de la Liceul Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu", format din Cordoș Bianca, Dan Agata, German Daniela, din clasa a IX-a B și coordonate de d-na prof. Popa Maria, au impresionat juriul la toate probele, obținând cel mai mare punctaj și locul I la secțiunea „Liceu", cu un material despre manifestările folclorice legate de sărbătorile și obiceiurile de primăvară-vară.

Materialele prezentate au fost cuprinse în revista cercului de folclor de la Liceul Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu", „Lacrimă de dor", care, din acest an, are și cod ISSN.

În anul Centenarului Marii Uniri, participanții au fost invitați să descopere elemente de cultură și de spiritualitate ce ne definesc prin simțire înaltă și nobilă.

Echipa de proiect a fost alcătuită din prof. Dorin Cristian Lobonț, director al Liceului Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu", prof. Szilagy András, director adjunct, bibliotecar Anica Brudan-Selcudean și prof. dr. Beatrice Maria Standavid, coordonator de proiect.

Lasă un comentariu