Atenție, din 20 mai, SE SUSPENDĂ ÎNMATRICULAREA MAȘINILOR FĂRĂ ITP!

Distribuie pe:

Începând cu 20 mai 2018, intră în vigoare OUG nr. 14/2017, care prevede suspendarea înmatriculării autovehiculelor în două cazuri - când noul proprietar nu și-a înmatriculat mașina în termenul prevăzut de lege și la expirarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP).

Prin urmare, un șofer depistat de polițiștii de la Poliția Rutieră conducând un autovehicul cu înmatricularea suspendată, acesta va fi amendat, va rămâne fără certificatul și plăcuțele de înmatriculare și, în schimb, va primi o dovadă fără drept de circulație!

Conform OUG nr. 14/2017 - „Suspendarea de drept a înmatriculării este operațiunea administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumul public".

Codul Rutier prevede că, pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz. Așadar, cât timp înmatricularea este suspendată de drept, autoturismul nu poate circula pe drumurile publice!

Important! Suspendarea înmatriculării unui autovehicul intervine în două situații. Prima este cea în care o persoană achiziționează o mașină, însă „uită" să o treacă pe numele său în termen de 90 de zile, caz în care organul fiscal care operează scoaterea vehiculului din evidența fiscală a fostului proprietar are obligația de a anunța serviciul de înmatriculări în termen de cinci zile lucrătoare. Mai departe, funcționarii de la înmatriculări fac mențiunea privind înstrăinarea mașinii în baza de date, iar după 90 de zile, dacă noul proprietar nu se prezintă pentru a trece mașina pe numele său, i se suspendă înmatricularea!

Dacă, între timp, mașina este vândută de mai multe ori, termenul de 90 de zile curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate.

Pe de altă parte, și lipsa ITP-ului duce la suspendarea înmatriculării: „Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice (ITP) și încetează la data la care vehiculul trece o nouă ITP".

Informațiile despre ITP ale autovehiculelor sunt furnizate Serviciului de Înmatriculări de către inspectorii Registrului Auto Român (RAR).

Pentru a verifica valabilitatea ITP, polițiștii de la Poliția Rutieră au acces la baza de date a Serviciului de Înmatriculări, care colaborează în baza unui protocol cu RAR.

Sancțiunea pentru conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată este între 9 și 20 de puncte-amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei. Aceeași amendă este prevăzută și pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a ITP a expirat.

Atenție! Conducerea unui autovehicul neînmatriculat se pedepsește cu închisoarea de la unu la trei ani! 

Lasă un comentariu