Budapesta va continua să pompeze bani grei în programele de dezvoltare economică pentru maghiarii din România!

Distribuie pe:

O țară-mamă puternică, sprijinirea păstrării identității și menținerea legăturii cu partidele maghiare din afara granițelor, precum și acordarea cetățeniei ungare rămân coordonatele de bază ale executivului de la Budapesta în raport cu maghiarii din statele vecine Ungariei.

Declarația a fost făcută, la începutul acestei săptămâni, de către Zsolt Semjén, vicepremierul ungar responsabil pentru politicile naționale, cu prilejul audierii sale în fața comisiei de coeziune națională din cadrul legislativului ungar.

Situația economică a țării, a subliniat vicepremierul, este suficient de stabilă și sustenabilă încât Ungaria să-și permită nu doar continuarea, ci intensificarea sprijinului financiar acordat, prin diverse programe, maghiarilor din țările vecine, inclusiv - evident - celor din România.

De altfel, cifrele prezentate de Semjén (sursa - hirado.hu) vorbesc de la sine și sunt, cu adevărat, impresionante: dacă în 2009, pentru sprijinirea identității au fost alocate 9 miliarde de forinți, anul trecut valoarea acestora a depășit 100 de miliarde de forinți, 250.000 de copii beneficiind, la ora actuală, de ajutor financiar pentru educația în limba maternă. Într-un singur an „tematic", dedicat grădinițelor, guvernul ungar a acordat o finanțare de aproape 40 de miliarde de forinți, proiect finalizat cu înființarea a 102 grădinițe și creșe noi, iar 412 au fost renovate în întregul Bazin Carpatic.

În ce privește acordarea/obținerea cetățeniei ungare, guvernul va manifesta aceeași deschidere și disponibilitate, vicepremierul furnizând, și la acest capitol, date relevante: numărul total al persoanelor care au dobândit cetățenia ungară este de peste 1.020.000, cele 35.000 de respingeri fiind motivate de lipsa competențelor lingvistice sau din motive de securitate națională. În orice caz - a confirmat vicepremierul - copiii cetățenilor maghiari vor fi, la rândul lor, cetățeni maghiari.

Semjén este de părere că exigențele privind cunoașterea limbii maghiare ar trebui reduse și ar trebui să se țină seama de mediul din care provine solicitantul: „Dacă o persoană din Miercurea Ciuc nu știe limba maghiară, să se ducă naibii, dar dacă cineva trăiește în Rahăul ucrainean, în inima munților, trebuie prețuite chiar și cunoștințele precare de limba maghiară".

Referindu-se la recentele alegeri din Ungaria, vicepremierul a informat că din partea maghiarilor din afara graniței au fost primite, prin corespondență, 225.000 de voturi valabil exprimate, de două ori mai multe decât în 2014.

Problema Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș este considerată drept una gravă, fiind „strigător la cer că, deși există o obligație legală, activitatea școlii este împiedicată prin intermediul unor acuzații absurde. Nu este doar o chestiune de etnie, ci și de o încălcare gravă a drepturilor legate de religie", a explicat Semjén, precizând că guvernul său va oferi UDMR tot sprijinul posibil. Totodată - a adăugat vicepremierul - de aceeași susținere se va bucura și învățământul medical în limba maghiară, cu mențiunea că executivul ungar nu dorește să facă demersuri în acest sens fără acordul UMF Târgu-Mureș.

Comisia de specialitate a dat aviz favorabil numirii în funcția de vicepremier a lui Zsolt Semjén, care, și în viitorul guvern, va fi responsabil pentru relația cu minoritățile și cultele, convingerea sa fiind că „maghiarii vor dăinui dacă toate părțile națiunii maghiare vor fi păstrate": „Nu ideologiile sunt cele care contează, ci un singur lucru este important: reprezentarea intereselor maghiare…".

Auzi-vom, oare, din gura vreunui politician de pe Dâmbovița, că nu ideologiile contează, ci reprezentarea intereselor românești ?

…Întrebările care se pun fiind: partidele din România (mai) au ideologie? Mai sunt partide în România? Și dacă da, mai reprezintă ele pe cineva sau ceva, în afară de interesele propriilor lideri - din ce în ce mai rupți de realitate, din ce în ce mai gureși, știut fiind că, vorba filosofului, butoaiele goale fac gălăgie multă…

 

Lasă un comentariu