LA OARBA DE MUREȘ CEREMONIA MILITARĂ ȘI RELIGIOASĂ DE ZIUA EROILOR

Distribuie pe:

Joi, 17 mai 2018, la Ansamblul monumental de la Oarba de Mureș, Garnizoana Târgu-Mureș și Instituția Prefectului - Județul Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Primăriei orașului Iernut, au organizat o ceremonie militară și religioasă, în memoria eroilor Armatei Române, căzuți pe câmpurile de luptă în urmă cu 74 de ani, la Oarba de Mureș și în alte crâncene bătălii purtate, în toamna anului 1944, pentru reîntregirea Transilvaniei străbune. La eveniment au participat dl Nagy Zsigmond - subprefect al județului Mureș, dl Ovidiu Dancu - vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, dl Ioan Nicoară - primarul orașului Iernut, precum și reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranța națională, șefi ai structurilor deconcentrate de la nivelul județului. De apreciat, participarea numeroasă a locuitorilor și elevilor din satele Oarba de Mureș, Sfântu Gheorghe și a orașului Iernut.

Comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu-Mureș, locotenent-colonel Colceriu Sergiu-Petru, în deschiderea ceremoniei militare și religioase, dedicată comemorării Zilei Eroilor, a adresat, în numele organizatorilor, un ,,Bun venit", mulțumind, totodată, tuturor celor prezenți la ceremonie.

După întâmpinarea oficialităților, s-a prezentat onorul, iar subprefectul a salutat Drapelul de Luptă. A urmat intonarea Imnului Național al României, după care, un sobor de preoți a oficiat serviciul religios de pomenire a eroilor neamului.

În acordurile intonării Marșul Eroilor, a urmat ceremonia depunerilor de coroane de flori din partea următoarelor Instituții: Instituția Prefectului Județului Mureș; a Primăriei orașului Iernut; Consiliului Județean Mureș și Garnizoana Târgu-Mureș.

În continuare, dna Lucreția Mărginean, din satul Sfântu Gheorghe, în vârstă de 92 de ani, martoră a teribilelor evenimente desfășurate pe câmpul de luptă de la Oarba de Mureș, din anul 1944, a recitat o poezie - creație proprie, închinată celor căzuți pe aceste meleaguri.

Garda de onoare a fost una mixtă, constituită din militari ai structurilor de forțe pentru operații speciale din Garnizoana Târgu-Mureș și efective ale Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I" Târgu-Mureș.

Primele două plutoane au fost constituite din militari aparținând Batalionului 640 Sprijin logistic „Horea, Cloșca și Crișan" din Târgu-Mureș. Defilarea a fost încheiată de plutonul Grupării de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș ,,Regele Ferdinand I".

 

Lasă un comentariu