INIȚIATIVĂ CETĂȚENEASCĂ DE MODIFICARE A CONSTITUȚIEI - Fără penali în funcții publice și alegerea primarilor în două tururi de scrutin!

Distribuie pe:

„Nu pot fi aleși în organele publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."

Inițiativa a primit avizul pozitiv de la Consiliul Legislativ și a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 255/25 martie 2018.

Deși pare un fapt greu de crezut, în România, în anul 2018, cetățenii au ajuns în situația de a demara o inițiativă de strângere de semnături prin care să ceară înscrierea în Constituție a unui fapt ce ar trebui să fie de la sine înțeles și de bun simț: Nu vrem conducători care încalcă legea în exercitarea funcției publice. Așa cum la angajare, orice om simplu trebuie să prezinte cazierul judiciar, tot așa trebuie să le cerem politicienilor să prezinte un cazier judiciar imaculat în momentul în care doresc accederea la o funcție aleasă în Statul român. Corupția stă la baza situației problematice din cele mai importante domenii: economie, sănătate, educație, infrastructură.

Pentru realizarea acestui deziderat, este nevoie de un număr de minim 500.000 de semnături în întreaga țară până la finele lui august 2018. Acțiunea de strângere de semnături este îngreunată însă, chiar de autorități: pentru amplasarea cortului într-o locație este nevoie de aviz de la Primărie, aviz care se eliberează contra unei sume de bani.

În Târgu-Mureș acest cort a fost amplasat în centrul orașului în două rânduri și apoi, în săptămâna 14-20 mai, în stația Fortuna din cartierul Tudor Vladimirescu. Sumele de bani pentru plata avizelor s-au strâns prin chetă de către cei implicați voluntar în această acțiune. Aceasta nu este doar problema acelui grup restrâns de oameni, este problema tuturor cetățenilor. De aceea, facem un apel către toți cetățenii acestei țări să se implice!

Tabelul pentru strângere de semnături poate fi găsit pe www.farapenaliinfunctiipublice.ro, poate fi printat. Strângerea de semnături trebuie făcută respectând instrucțiunile afișate acolo.

Pentru a strânge cele 500.000 de semnături este nevoie de ajutorul a mii de voluntari. Deși la această acțiune poate să participe orice om de bună credință, la îndemnul de implicare către cetățenii care s-au prezentat să semneze, voluntarii au auzit de multe ori: „nu am timp să adun semnături". Răspunsul celor implicați activ este următorul: Și noi suntem exact ca voi, oameni simpli, cu probleme zilnice cu program încărcat, dar totuși considerăm că este imperios necesar să devenim civici, să ne implicăm în acțiuni care să ducă la curățarea clasei politice, în acțiuni care să apere, la urma urmei, interesele noastre, ale tuturor oamenilor cinstiți care își doresc o țară dezvoltată, în care oamenii să trăiască demn de pe urma muncii lor. Dacă nici acum nu va fi o implicare serioasă, riscăm să nu putem aduna numărul de semnături necesar! Timp de aproape treizeci de ani am dormit cu toții, nu am luat atitudine atunci când politicienii nu și-au respectat promisiunile din campanile electorale, drept urmare România a ajuns una dintre cele mai corupte țări din U.E. Este timpul să spunem NU CORUPȚIEI! Și să ne câștigăm demnitatea.

În acest moment nu știm încă unde va fi amplasat cortul pentru strângerea de semnături în orașul Târgu-Mureș, dar vom anunța imediat acest lucru atunci când se va clarifica.

IMPLICĂ-TE! Vorbește cu prietenii, familia, vecinii tăi să completeze și ei formularul!

ATENȚIE! În același timp se desfășoară și Campania de strângere de semnături pentru reintroducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, Considerăm că orice inițiativă care este în interesul cetățeanului trebuie susținută, indiferent de cine este inițiată.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este importantă din următoarele motive:

- există competiție între candidați;

- crește prezența la vot;

- se sparge monopolul partidelor mari;

- primarul ales are mai multă reprezentativitate;

- se elimină votul politic și jocul baronilor locali;

- este încurajată reînnoirea clasei politice la nivel local;

- puterea partidului dominant este redusă prin scăderea rețelei de primari și baroni locali;

- cetățenii pot alege, în urma unei competiții reale, cel mai bun primar pentru comunitatea lor.

De asemenea votul prin corespondență la alegerile prezidențiale este foarte important. Toți cetățenii români trebuie să poată să își exercite dreptul la vot, indiferent unde se află în lume.

https://2tururi.ro

Lasă un comentariu