Adevărata lecție de istorie

Distribuie pe:

Pe drumul ce duce de la Târgu-Mureș înspre Iernut, pe dealurile aflate dincolo de Mureș, flutură a tânguire un drapel. El spune mereu aceeași poveste și dacă ne-am apropia am înțelege de ce. La adăpost de iureșul contemporan, stau rânduite cruci de piatră. Fiecare poartă are înscris câte un nume și pe fiecare apare același an, 1944. Acolo, parcă timpul se oprește! Acolo, pare a fi capăt de lume!

Suntem datori să trecem râul, să urcăm treptele pietruite și plecăm urechea la pământ, căci din adâncuri pământul geme. 11.000 de suflete nevinovate s-au ridicat de aici la cer... Și pentru ele, pe partea frontală a mausoleului din mijloc stă inscriptionat: „GLORIE EROILOR ROMÂNI CĂZUȚI PENTRU APĂRAREA PATRIEI". Prea puțin, dar noi putem veni cu mai mult. Tocmai de aceea, în zi de mare sărbătoare, la Înălțarea Domnului, clasa I B, profesor Cazan Artemiza, clasa a II-a B, profesor Chirteș Cristina, clasa a III-a C, profesor Boaru Ana și clasa a IV-a A, profesor Luca Ramona, toate de la Școala Gimnazială Europa din Târgu Mureș, au decis că este timpul pentru o adevărată lecție de istorie. Începută cu o zi înainte la școală, s-a încheiat aici. Într-o mână cu flori și în alta cu stegulețe, școlarii au inundat aleile parcului, punând întrebări după întrebări. Cele mai multe începeau cu „De ce...", „Pentru ce..." „Cine..." sau „Cum...". În urma oficialităților au depus și ei o coroană de flori în semn de respect.

Și chiar dacă lecția a decurs fără manuale, fără caiete, cei mici vor ști mereu povestea spusă de drapelul dintre brazii de pe deal. Cu siguranță o vor spune ori de câte ori vor trece pe acolo sau vor auzi de Oarba de Mureș.

Lasă un comentariu