Strămoșii, poporul și... culorile

Distribuie pe:

„Pentru mine a dăruit Dumnezeu lumea, culorile, vorbele, dorurile, mirosul fânului proaspăt cosit, al prunelor ce-și scurg sângele în licoarea țuicii, a dăruit dorul de țară, dorul de dor, de iubire, de tăicuțul ce mă așteaptă cu drag în pridvor când lacrimile i se înnodau sub bărbie, așadar, eu sunt datoare să înmulțesc talantul dăruit și să dăruiesc lumii… frumosul realizat de semeni" (Un crez al sufletului)

Ligya Diaconescu (1960 - ) jurnalist, poet, scriitor, publicist, economist, director general al S.C. „Starpress "S.R.L. Râmnicu Vâlcea; proprietar al revistei internaționale româno-canado-americane „Starpress" - publicație bilingvă româno-engleză-online.

***

„Lozinca noastră trebuie să fie prin noi înșine. Puterea de viață a POPORULUI ROMÂN trebuie să iasă triumfătoare prin sine însăși, fără ajutor străin. Datorința (datoria) noastră este ca și în colțul acesta al lumii, care ne este atât de scump, să facem ca idealul poporului român să se înfăptuiască".

Ioan Chinezu (1894 - 1966), critic literar, publicist, traducător din Sântana de Mureș. A studiat la liceul catolic din Tg. Mureș și teologia la Blaj. Ulterior, a studiat literatura de specialitate la universitățile din Budapesta și București. În 1920, după Marea Unire din 1918, a obținut diploma în filologia românească. A predat limba română la liceul Papiu din Tg. Mureș, iar ceva mai târziu, la liceul Gheorghe Barițiu din Cluj. A avut contribuții majore la: Dicționarul limbii române, Atlasul lingvistic al României și Dacoromania.

***

„ALTE DĂȚI STRĂMOȘII NOȘTRI, CÂND VEDEAU CĂ ȚARA PLÂNGE, NU CRUȚAU NICI AVUȚIE, NU CRUȚAU NICI AL LOR SÂNGE, CI PE-ALTARUL EI CEL SACRU ÎI SACRIFICAU".

George Baronzi (1828 - 1896), scriitor, poet, prozator, traducător român, de pe vremea lui Alecsandri și Bolintineanu. S-a născut la Brăila, a făcut puține studii formale, dar a început timpuriu să publice traduceri și lucrări originale. A fost spirit multilateral și enciclopedic, a tipărit peste 45 de volume, din cele mai variate genuri: versuri, teatru, traduceri din franceză și engleză, de asemenea și proză. Este considerat un pionier al romanului românesc prin „Misterele Bucureștiului" apărut în trei volume din anul 1862-1864. S-a remarcat și în gazetărie, redactând la Brăila ziarele „Moș Ion", „Pressa Română", „Vocea Covurluiului", iar la București, în 1848, săptămânalului „România-libertate-egalitate-fraternitate ", care susținea cauza revoluției. Opera sa cuprinde poezie romantică de inspirație folclorică și istorică, legende, fabule și satire, romane, piese de teatru, traduceri.

***

P.S. „Să ne lăudăm și în suferințe, bine știind că suferința aduce răbdare, și răbdarea încercare, și încercarea nădejde" (Romani 5, 3-4).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu