LA ZAU DE CÂMPIE I ÎN SATUL BĂRBOȘI, ÎNĂLȚĂTOARE FAPTE DE SUFLET ROMÂNESC

Distribuie pe:

Feciorii și bărbații din Zau de Câmpie și din satul aparținător Bărboși, înveșniciți ca eroi ai României în Primul și în Al Doilea Război Mondial, au fost comemorați de comunitățile locale, de Ziua Eroilor, în sfânta zi de Înălțare a Domnului, joi, 17 mai 2018.

La Zau, ceremonialul religios a fost oficiat de părintele Ioan Florea. Au rostit înălțătoare cuvântări domnul general de brigadă (r) Gheorghe Popa, președintele filialei Mureș a ANVR și domnul primar Alexandru Iurian. Domnul Ioan Covaci, veteran de război și erou în viață, a fost cinstit la împlinirea vârstei de 95 de ani. În numele Consiliului Director al ANVR, al cărui membru este, domnul general Gheorghe Popa i-a înmânat sărbătoritului Diploma Aniversară și Placheta personalizată, emise în anul Centenarului Marii Uniri și semnate de Generalul de Armată (r) Marin Dragnea, președintele ANVR din România. Elevii de la Școala Gimnazială au înălțat cântece și poezii patriotice. La Monumentul Eroilor au fost depuse coroane și flori ale recunoștinței.

În satul Bărboși, comemorarea a avut loc la recent înălțatul Monument al Eroilor, în prezența localnicilor, a fiilor satului veniți de pretutindeni și a unor oaspeți dragi. I-au onorat cu prezența generalul de brigadă (r) Gheorghe Popa, coloneii (r) Traian Vultur și Ioan Frunză, primarul comunei Zau, domnul Alexandru Iurian, preoți din cuprinsul Protopopiatului ortodox Luduș. Slujba de sfințire a Monumentului Eroilor, de pomenire a celor 60 de eroi locali din Primul și Al Doilea Război Mondial și de parastas a fost oficiată de părintele paroh Ioan Bălaș, preotul stavrofor iconom Ilie Dăian, din Luduș, cuviosul preot duhovnic Ilie Ovidiu, de la Mănăstirea „Sfântul mare proroc Ilie Tesviteanul", din Cipăieni-Sânger. Răspunsurile au fost date de cântăreții bisericești, frații Simion Oltean și Constantin Oltean, ajutați de preoți din Luduș, Sânger, Șeulia, Gheja, Zau și Tăureni.

Vorbind în numele organizatorilor, preotul pensionar Gheorghe Oltean, din Zau, fiu al satului, preotul paroh Ioan Bălaș, primarul Alexandru Iurian, au apreciat evenimentul din acea zi ca o împlinire a datoriei actualilor bărboșeni față de românii care au trudit și s-au jertfit pentru realizarea, reconfirmarea și apărarea Marii Uniri de acum o sută de ani. Împreună cu părintele paroh Ioan Bălaș, au schițat istoricul Monumentului Eroilor, i-au lăudat pe cântărețul bisericesc Simion Oltean, inițiatorul, proiectantul și dirigintele de șantier al Monumentului Eroilor din sat, pe primarul Alexandru Iurian și consilierii locali, pentru alocarea, de la bugetul local, a suportului financiar pentru înălțarea Monumentului, pe membrii familiilor Ioan Raț și Macrina Nemeș, pentru pomana dăruită în acea zi în numele eroilor locali, pe elevii și profesorii de la Școala Gimnazială din sat, care și-au făcut timp să participe la un asemenea memorabil eveniment de suflet românesc.

Adunarea de la Monumentul Eroilor din satul Bărboși s-a încheiat cu emoționantul spectacol de cântece, poezii și cronici, la realizarea căruia au contribuit micii artiști din clasele I-IV, elevii din clasele gimnaziale, poeta locală Rodica Puia, profesorul de istorie Ioan Porim, din Zau, fiu al satului, cântărețul bisericesc Simion Oltean, preotul pensionar Gheorghe Oltean.

 

Lasă un comentariu