CONSUMUL RIDICAT DE OUĂ, BENEFIC PENTRU DIABETICI

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Universitatea Sydney, citați de descopera.ro, susțin că au clarificat informația conform căreia consumul de ouă ar crește riscul de a dobândi o boală cardiovasculară. Conform acestora, consumul de până la 12 ouă pe săptămână, timp de un an, nu a crescut factorii de risc cardiovascular la persoanele cu diabet pre-diabet și diabet zaharat de tip 2.

„În cadrul studiului inițial, participanții și-au propus să își mențină greutatea în timp ce țineau o dietă cu conținut mare de ouă, (12 ouă pe săptămână) sau una cu conținut scăzut de ouă (mai puțin de două ouă pe săptămână). La finalul celor trei luni de experiment, am constatat că nu există nicio diferență în markerii riscului cardiovascular identificați.

Aceiași participanți s-au angajat, apoi, în astfel de diete pentru o perioadă suplimentară de trei luni, continuând consumul ridicat sau scăzut de ouă. Pentru încă șase luni (până la 12 luni în total), participanții au fost urmăriți în timp ce și-au continuat aportul ridicat sau scăzut de ouă.

În toate etapele, ambele grupuri nu au prezentat modificări în markerii de risc cardiovascular și au obținut o scădere echivalentă a greutății, indiferent de nivelul consumului de ouă.

În ciuda sfaturilor diferite în legătură cu valoarea de siguranță a consumului de oua pentru persoanele cu pre-diabet și diabet zaharat de tip 2, cercetările noastre indică faptul că oamenii nu trebuie să se ferească de consumul de ouă, dacă acestea fac parte dintr-o dietă sănătoasă.

O dietă sănătoasă - așa cum este cea prescrisă în acest studiu - a subliniat înlocuirea grăsimilor saturate (cum ar fi untul) cu grăsimi mononesaturate și polinesaturate (cum ar fi avocado și uleiul de măsline).

Studiul extins a urmărit o gamă largă de factori de risc cardiovascular, incluzând colesterolul, zahărul din sânge și tensiunea arterială, fără diferențe semnificative în ceea ce privește rezultatele între grupurile care au consumat mai multe sau mai puține ouă.

Concluziile studiului sunt importante datorită beneficiilor pentru sănătate ale ouălor pentru persoanele cu pre-diabet și diabet de tip 2, precum și a populației generale", explică specialiștii australieni. 

Lasă un comentariu