ATENȚIE LA FOLOSIREA APARATELOR DE AER CONDIȚIONAT!

Distribuie pe:

Specialiștii în ergonomie atrag atenția că aerul condiționat utilizat incorect este răspunzător pentru o serie întreagă de probleme de sănătate sau le poate agrava pe unele deja existente.

Pentru a fi eficient și sănătos, aparatul de aer condiționat trebuie reglat la o temperatură cuprinsă între 22 și 25 de grade Celsius. Încăperile nu trebuie răcite mai mult, pentru a se evita expunerea organismului la variații mari de temperatură, care pot duce la stop cardiorespirator, în special în cazul persoanelor cardiace.

De asemenea, în cazul călătoriilor cu mașina, se recomandă ca aerul condiționat să fie direcționat către picioare, și nu către cap. Mai mult, intensitatea lui trebuie redusă cu 15 minute înainte de a coborî din mașină, pentru a preveni un eventual șoc termic.

„Evitarea unor probleme de sănătate începe cu locul unde este amplasat aparatul de aer condiționat. Astfel, fluxul de aer nu trebuie îndreptat direct spre locurile cele mai utilizate din încăpere, pentru că, în timp, se pot declanșa unele afecțiuni, precum nevralgiile, durerile la ceafă și torticolisul (amorțeli la nivelul brațelor sau al degetelor).

Este de preferat ca distanța dintre fluxul de aer și o persoană să fie de cel puțin 6 metri, iar în cazul copiilor este interzisă instalarea aparatului de aer condiționat în camera lor. În general, este de preferat ca aparatul să fie amplasat pe hol sau într-un spațiu mai puțin circulat, iar răcirea locuinței să aibă loc indirect. Pentru a împiedica acumularea de virusuri, bacterii sau substanțe alergene, filtrele de aer condiționat trebuie curățate de două ori pe an", ne sfătuiesc specialiștii.

Folosit incorect, aparatul de aer condiționat ne expune la mai multe afecțiuni, unele cu urmări foarte grave asupra sănătății.

Favorizează apariția conjunctivitei - Unele aparate de aer condiționat nu sunt dotate și cu umidificator și, din acest motiv, usucă aerul din încăpere. Primii care au de suferit sunt ochii, deoarece aerul uscat provoacă adesea afecțiuni oculare, mai ales la persoanele care poartă lentile de contact sau ochelari. Cele mai frecvente sunt conjunctivitele sau sindromul ochiului uscat, în acest caz fiind necesare lacrimile artificiale.

Factor declanșator al alergiilor - Aerul expulzat prin aparatele de aer condiționat este unul recirculat de sistemele de ventilație și, în consecință, are tendința de a concentra o cantitate mai mare de alergeni - polen, spori de mucegai sau acarieni, ceea ce predispune la apariția sau agravarea alergiilor. Tot în urma expunerii la aer condiționat se poate instala sindromul Raynaud (sindromul mâinilor și picioarelor reci).

Poate provoca boli respiratorii - În interiorul aparatului se pot acumula microorganisme periculoase pentru sănătate (bacterii, virusuri, ciuperci), care predispun organismul la afecțiuni, precum otite, rinite, sinuzite sau bronșite. Pericolul este cu atât mai mare cu cât ai deja aceste afecțiuni, care, în urma utilizării în exces a aerului condiționat, se pot croniciza.

De asemenea, trecerea bruscă și succesivă de la aerul cald la cel rece și viceversa duce la apariția infecțiilor respiratorii, în special la nivelul amigdalelor.

Atenție și la infecțiile cu bacteriile din grupul Legionella, care pot fi întâlnite și în filtrele de aer condiționat. Acestea pot cauza o infecție pulmonară gravă (legioneloza), deosebit de periculoasă în special pentru persoanele de vârsta a treia sau pentru cele care au imunitatea scăzută. 

Lasă un comentariu