„BUCOVINA, PRIMAVERA, ACADEMICA"

Distribuie pe:

Sunt trei nume sonore de formații vocale care au acoperire în aur, argint și bronz la concursurile corale ce au avut loc în Europa în ultimii 40 de ani.

Sunt coruri care au o viață activă în Câmpulung Moldovenesc, în județul Suceava, România și Europa.

Temerarul maestru-dirijor, Emil Forfotă este cel care s-a angajat și a reușit să formeze trei nuclee efervescente, bine organizate, disciplinate și muncitoare - la o activitate pretențioasă, artistică, plină de riscuri dar biruită în cazul de față de cei optzeci și cinci, treizeci și cinci, treizeci și șapte coriști prezenți la repetiții și spectacole programate și finalizate cu acribie.

În anii 2010 și 2011 formația corală mixtă „ACADEMICA" a participat la mai multe activități artistice, corale, în municipiul Reghin, cunoscut și sub numele de „Cremona românească". Prima ieșire la „rampă" a Coralei „Academica" a avut loc în sala de spectacole a tineretului „George Enescu" cu un concert de colinde strălucitoare ca: „Ziurel de ziuă", „Colo susu", „După datini colindăm", „Asta-i seara", „Coroană de trandafir", „Noi umblăm să colindăm", „La poartă la Țarigrad", „Afară ninge liniștit"… Sala „înmărmurită" de interpretarea impecabilă a izbucnit într-o explozie de aplauze așa cum o făcea în urmă cu 89 de ani când era aplaudat marele George Enescu - care a concertat în aceeași sală primitoare - care afirmă: „Menirea sfântă a muririi este să stingă urile, să potolească patimile și să apropie inimile într-o caldă înfrățire, așa precum a înțeles-o măreața antichitate, creând mitul lui Orfeu - celebrul poet-muzician, fiul unui rege trac și al unei muze. Acesta a înfruntat împărăția morții cu vraja muririi sale care îmblânzea fiarele și mișca pietrele din loc. Orfeu simbolizează puterea muzicii.

Corala „Academica" din Câmpulung Moldovenesc a fost înființată în noiembrie 2004 de către domnul profesor de muzică Emil Forfotă - ardelean născut în județul Bistrița-Năsăud, la Prundul Bârgăului, absolvent al școlii dirijorale din Târgu-Mureș și Cluj-Napoca sub bagheta profesorilor universitari Valeria Covătaru, Birtalan Jozsef, Dorin Pop și Florin Mihăiescu.

Corala camerală „Academica" este afiliată la Asociația Națională Corală din România - al cărei președinte este maestrul Voicu Enăchescu.

În prezent formația românească „Academica" din Bucovina are în componență coriști selecționați cu exigență și pricepere de maestrul Emil Forfotă și este alcătuită din eleve de liceu, educatoare, învățătoare, profesoare de diferite specialități, reprezentanți ai armatei, alți iubitori de muzică corală.

Repertoriul vast și variat cuprinde piese dificile - melodic și ritmic - care exprimă existența lirismului, a dragostei de viață sau a optimismului eroic, al atașamentului față de valorile credinței în Dumnezeu, toate, îmbogățind simțitor universul spiritual al artei muzicale în general și celei românești în special. Toate epocile muzicale se regăsesc în programele celor trei ansambluri de elită din frumosul oraș bucovinean. Un loc aparte în paleta repertorială îl ocupă genul muzical cu incantații de origine prolitică - ce cuprinde și elemente arhaice, trace - și a celei de inspirație folclorică din toate zonele frumoasei noastre țări - ROMÂNIA.

Cele trei formații de referință artistică, repertorială și interpretativă au participat și încă onorează cu strălucire invitațiile de la Dorna Cândreni, Fundu Moldovei, Lugoj, Cluj-Napoca, Slatina, Târgu-Mureș, Reghin, Bistrița-Năsăud, Deda-Bistra, Sibiu, București - concert la Ateneul Român, la Patriarhie - Arad, Suceava, Rădăuți, Iași, Chișinău.

Peste hotare a concertat în Normandia, la Cherbourg, la Paris, Saint Michel, la Festivalul coral - internațional de la Praga, Italia, Norvegia, Elveția, Germania… iar în vara anului când a poposit la Reghin a onorat și justificat prin artă veche și contemporană prezența în ținutul TOSCANA, în localitatea Montecatini di Terase.

Corala „Academica" este o prezență firească și mult așteptată la nivelul municipiului Câmpulung Moldovenesc și al județului Suceava la manifestări cultural-muzicale-corale, laice, și sacre.

Dar să revenim în Ardeal unde după primul concert la Casa de cultură a tineretului din Reghin „George Enescu" au fost auzite alte perle corale dedicate organizatorilor reghineni. A doua zi a urmat dialogul sacru între preotul paroh de la biserica cu hramul „Petru și Pavel" și corala „Academica" care la momentul priceasnă a „zăbovit" cu interpretarea strălucită a unui select montaj de pricesne. După mulțumirile binemeritate ale părintelui Ilie Damian adresate invitaților de onoare moldoveni a urmat deplasarea de pe Valea Mureșului spre Deda-Bistra unde localnicii așteptau cu nerăbdare momentul contactului audio cu artiștii profesioniști din Moldova - Bucovina. Așteptarea a fost răsplătită cu nestemate sonore aparținând compozitorilor români Felicia Dancean, Tudor Jarda, Ioan Pavalache, Valentin Timaru, Marian Cuteanu… Am remarcat și aici la Deda-Bistra ținuta interpretării, expresivitatea frazării, echilibrul partidelor și acuratețea, componente esențiale ale celor trei formații care au cucerit și „vrăjit" Europa.

Datele prezentate în „comunicarea" de față se referă la prima deschidere a colegilor bucovineni la Reghin și Deda-Bistra. În cele ce urmează ne vom referi la a doua întâlnire avută cu prietenii noștri în ale muzicii corale românești. La invitația făcută de reghineni prin intermediul profesorului de muzică Ioan M. Cernea, maestrul Emil Forfotă a răspuns afirmativ după consultarea coriștilor.

Prima zi de sărbătoare s-a săvârșit în locul drag tuturor iubitorilor de muzică corală sacră, la Casa de Cultură a tineretului „George Enescu" predestinată la evenimente de excepție, mai ales atunci când „panoul de onoare" al reuniunii începe cu încântătorul recital al Coralei „Academica" din care nu au lipsit: „Nașterea Domnului" de Radu Antofie, „O, ce veste minunată" de G. Dima, „Domnul Iisus Hristos" de Dimitriu Georgescu Kiriak, „Sus la poarta raiului" de Emil Monțiu, „Mare minune" de Gh. Cucu, „La Vifleem colo-n jos" de Nicolae Lungu, „Ziurel de zi" de Tiberiu Brădiceanu, „Lerui ler" de Gabriel Topescu și altele.

Pentru formațiile corale din oraș și împrejurimi concertul prezentat de maestrul Emil Forfotă a fost o lecție model de tehnică dirijorală „de prezentare a piesei în planul artistic, dinamic, expresiv și modelat de starea impusă de amprenta lucrării.

După încheierea reuniunii „Academica" a fost invitată la Complexul turistic AYMA unde „tânărul" dirijor, Emil Forfotă a trecut printr-un nou examen de dirijat întrucât la capătul firului asculta d-na Valeria Covătaru, profesor doctor, care s-a impus ca un reprezentant strălucit al unui șef de „orchestră" vocală. Pe lângă colindele românești fără pereche dl. Emil Forfotă ne-a prezentat bijuteria din repertoriul universal - sărbătoare sacră a muzicii corale.

După o noapte binemeritată a urmat „Sfânta Liturghie" condusă de preacucernicul preot Dumitru Gherman la biserica cu hramul „Sfânta Treime" din Reghin iar răspunsurile au fost impecabil săvârșite de Corala bucovineană „ACADEMICA". După încheierea „Sfintei Liturghii" în care Duhul Sfânt a ocrotit această rugă comună către BUNUL DUMNEZEU, părintele Dumitru Gherman a mulțumit oaspeților pentru prezența activă la dialogul sacru cu BUNUL DUMNEZEU și a subliniat „discrepanța" între numele dirijorului „FORFOTĂ" și liniștea ocrotitoare pe care a urmat-o pe tot parcursul examenului liturgic.

A urmat întâlnirea așteptată de copiii care fac parte din Așezământul social „Casa MARIA III" de pe lângă Asociația Filantropică Ortodoxă Alba Iulia, Filiala Reghin, găzduită de Biserica „Sfânta Treime" având ca director executiv pe părintele DIMITRIE GHERMAN care oferă următoarele servicii Casă de tip familial - 12 copii, Centru de zi 15 copii, internate școlare săptămânal pentru fete 14 eleve din satele învecinate.

Buchetul de colinde și de piese muzicale de referință - lucrări laice românești și universale - au făcut mult bine copiilor și vârstnicilor prezenți în clubul ad hoc regătit pentru oaspeții noștri dragi. Discuțiile ce au urmat, admirația celor prezenți pentru concertul inedit audiat au răsplătit efortul oaspeților noștri.

Satisfacția deosebită este și de partea organizatorilor care aduc calde mulțumiri preacucernicilor părinți Dumitru Gherman, Ilie Damian, Iustin Iacob; doamnei Laurenția Grosu, iubitoare a muzicii sacre și doamnei director Sorina Blaj care au răspuns cu brațele deschise inițiativei noastre de a fi alături de frații bucovineni în efortul artistic al celor două „întâlniri artistice" care vor rămâne ampretate în memoria noastră.

Toate acestea nu erau posibile fără acordul și sprijinul doamnei primar Maria Precup.

Sincere mulțumiri!

Colegilor, prietenilor bucovineni le mulțumim din suflet pentru efortul celor două deplasări și a peripețiilor inerente unui asemenea demers. Dumnezeu să vă dea sănătate și putere de muncă în vederea sporirii acumulărilor artistice, estetice.

Vă îmbrățișăm pe toți și pe toate!

Vă mai așteptăm cu drag!

Înălțarea Domnului să vă aducă numai bucurie și multă sănătate! Iar Ziua Eroilor, liniște și pace în suflet și țară

 

Lasă un comentariu