PETRU LECHINȚAN și „FASCINAȚIA DEȘERTULUI"

Niciodată nu e prea târziu să te afirmi în lumea scriitorilor dacă ai har și dar și dacă perseverezi în scrisul tău, lăsând astfel moștenire urmașilor gândurile, sentimentele, trăirile tale, față de evenimentele memorabile care ți-au marcat ori ți-au împlinit viața.

Marți, 22 mai 2018, scriitorul și publicistul PETRU LECHINȚAN și-a lansat, la Târnăveni, volumul său cel mai recent „Fascinația deșertului", o carte remarcabilă, printre puținele de acest gen în peisajul nostru cotidian. Subiectul cărții este unul inspirat din lumea pustiului Irakian contemporan, cu oamenii săi veniți din cultura străvechii Persii, cea care a reprezentat cândva o parte din istoria lumii, oameni al căror mod de trai, datini, obiceiuri, cutume, religie, sunt pentru noi, cititorii, ceva inedit, învăluit în mister, ceva venit parcă din acel început al lumii adamice ce se consideră că ar fi fost cândva aici.

Autorul, acum la 82 de ani de viață împliniți chiar în ziua lansării cărții, a fost un specialist în domeniul chimiei și al construcțiilor de instalații chimice din „Epoca Ceaușescu", crescut și format la ȘCOALA CHIMIEI ROMÂNEȘTI, școala de renume mondial a Târnăveniului. Domnia sa a lucrat mai mulți ani în Irak, unde, împreună cu alți specialiști români, au construit mari obiective industriale chimice de o tehnicitate și complexitate deosebită. Toate cele văzute, trăite, simțite atunci, formează subiectul cărți.

Au onorat această lansare de carte primarul municipiului Târnăveni, SORIN MEGHEȘAN, președintele Ligii Scriitorilor Români-filiala Mureș, MIRCEA DORIN ISTRATE, (autorul fiind membru fondator a LSR - filiala Mureș), președintele Despărțământului ASTRA „Gheorghe Oprean" din Târnăveni, prof. IOAN COVRIG, fostul director al Combinatului Chimic Târnăveni, dr. VASILE CERGHIZAN, protopopul SERGIU DUMITRU, preotul AUREL HANCU, președintele cenaclului literar „Elena din Ardeal", foștii colegi de muncă ai autorului, membrii formației reghinene, folk-iști ENEEA și SMARANDA GERMAN, membri LSR din Târnăveni, un numeros și select auditoriu.

În cuvântul său, domnul primar SORIN MEGHEȘAN a scos în evidență ineditul cărții, atracția pe care o exercită și astăzi lumea pustiului african asupra cititorilor, evidențiind mai apoi calitățile cetățenești ale autorului, cunoscut ca scriitor și ca un corect „cronicar" al evenimentelor din oraș și din zonă, ca și pe cea de corespondent fidel al cotidianului „Cuvântul liber".

Prof. IONEL COVRIG ne-a reamintit importanța istorică a zonei încă din epoca Persiei vechi, cu marele imperiu al lui Darius, dar și cea a epocii în care autorul a fost prezent acolo, bunele relații pe care le-am avut, noi românii, cu toată lumea africană, valoarea chimiștilor noștri, mari specialiști în domeniu, toate extrem de corect prezentate în carte. Acum, aceste realități trecute sunt deja istorie adevărată, documente autentice și informații prețioase pentru cei care vor veni după noi și vor dori să cerceteze ori să cunoască istoria fostei „Cetăți a chimiei" din Târnăveni, ca și marile realizări ale specialiștilor ei.

Prof. MIRCEA DORIN ISTRATE a scos în evidență bogăția de date pe care autorul ne-o oferă privind viața băștinașilor, traiul lor de zi cu zi în inima deșertului, cum s-au adaptat ei condițiilor climatice de aici, insuportabile pentru alții, cultura lor spirituală, obiceiuri, cutume, ritualuri, toate la un loc făcând frumusețea, deliciu și atracția cărții.

Domnul dr. VASILE CERGHIZAN ne-a reamintit tuturor drumul parcurs de autor în devenirea lui profesională, contextul în care a ajuns să lucreze în străinătate, ce a reprezentat Combinatul Chimic din Târnăveni pentru economia națională, valoarea incontestabilă, recunoscută pe plan mondial, a specialiștilor de aici (din Combinat au plecat în străinătate, după Revoluție, 66 de ingineri chimiști și nu s-a reîntors decât 1), ca și faptul că astăzi, din această „mare putere a chimiei românești" nu mai există nimic. Revoltător de trist, dar adevărat.

Artistul plastic MOLDOVAN IULIU ne-a vorbit despre omul Petru Lechințan, despre calitățile sale, despre implicarea lui în viața cetății chiar și acum la această vârstă, despre oamenii care l-au sprijinit să ajungă aici.

Părintele AUREL HANCU a analizat conținutul cărți din punct de vedere literar, opera lui de până acum, reamintindu-ne că autorul este și un corespondent apreciat al cotidianului „Cuvântul liber".

Poeta ANI VANDA și dl. CSGIJEZSKA STEFAN au citit câteva pasaje foarte interesante din cuprinsul cărții. Doamna prof. FLORICA COSTEA l-a felicitat pe autor de ziua domniei sale, cât și pentru carte, în numele corpului profesoral al orașului și al concetățenilor lui, iar talentații folk-iști ENEEA și SMARANDA GERMAN ne-au încântat în mai multe reprize cu frumoase melodii pe versurile poeților Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Nicolae Băciuț, Dumitru Silitră.

Întreaga activitate a fost una destinsă, amicală, ca între vechi și statornici prieteni, autorului urându-i-se de către întreaga asistență ,,La Mulți Ani!", sănătate și spor la scris. Fiecare participant la acest eveniment literar a primit în dar noul volum al autorului.

 

Lasă un comentariu