Degeaba-i bună legea, dacă pisica-i mumificată…

Distribuie pe:

Birocrația din sistemul de sănătate (procedura greoaie de eliberare a rețetelor compensate sau gratuite, a adeverințelor pentru concediu medical și a biletelor de trimitere) va scădea simțitor, după ce Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, săptămâna trecută, un proiect de lege în acest sens. Inițiativa legislativă aparține secretarului Comisiei pentru sănătate a Camerei, deputatul târgumureșean Vass Levente (UDMR).

După intrarea în vigoare a legii, casele județene de asigurări de sănătate vor avea obligația să ofere cabinetelor private posibilitatea contractării cel puțin a pachetului de servicii care să le permită să elibereze rețete compensate sau gratuite, adeverințe pentru concediu medical și bilete de trimitere pentru consultații de specialitate. În prezent - explică autorul proiectului - aceste documente pot fi eliberate doar de medicii de familie și cei de specialitate care au contract cu casa de asigurări, încât, de multe ori, pacientul aleargă de la un medic la altul: întrucât specialistul care l-a diagnosticat nu are posibilitatea să-i elibereze rețeta gratuită, bolnavul este nevoit să se întoarcă la medicul de familie.

„În vederea bunei funcționări a sistemului, trebuie să acordăm de acum încolo, o atenție și mai mare sistemului informatic din domeniul sanitar, pentru că aceste rețete, bilete de trimitere și adeverințe de concediu vor fi introduse, la rândul lor, în același sistem electronic. Parlamentul a făcut un pas spre un sistem de sănătate centrat pe nevoile pacientului", este de părere inițiatorul. Bravo, bravo! (Aplauze și urale prelungite, la adresa deputățimii române.)

…Ca simpli cetățeni, zicem că, teoretic, legea ar fi bună, dar… practica ne omoară: din păcate, sistemul informatic din domeniul sanitar se dovedește, nu o dată, mai bolnav decât pacienții cu nevoi (de rețete sau concedii). Chiar foarte recent, acesta (sistemul) „a făcut o criză", în sensul că s-a blocat din senin, încât medicii de familie n-au mai avut ce face decât să-i trimită pe pacienți acasă, în timp ce ei stăteau noaptea, ca huhurezii, pe internet, să încerce să dreagă lucrurile, să introducă date, să-și poată valida serviciile.

Cu totul și cu totul întâmplător, desigur, ce să vezi, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate se blocaseră (pesemne în semn de solidaritate) și telefoanele, în sensul că medicii sunau degeaba să întrebe ce și cum și cât va dura blocajul, fiindcă ori suna ocupat, ori intra mesageria vocală, ori nu suna deloc… Silențium total.

„Coșmarul coșmarurilor în medicina familiei este sistemul informatic. Iar acei nefericiți dintre noi care trebuie să își reînnoiască semnăturile electronice (…) ca să robotizăm tot, nu putem lucra fiindcă minunatul sistem nu merge, ca semnăturile să poată fi înregistrate. Și iar ne amânăm pacienții, că nu le putem oferi decât ce am învățat, nu și numeroase emanații electronice originale (…). Sunt furioasă pentru miile de colegi ai mei care înghit umilințe de dragul puținilor bani pe care îi capătă pentru a-și îngriji pacienții. Și pentru că degeaba țipăm, aproape pe nimeni nu interesează să rupă pisica asta mumificată, care ne îmbolnăvește de nervi…". ( Normal. Să visezi toată noaptea moaște de pisici… Câh! Doamne și ferește!)

Am spicuit din mesajul postat pe pagina sa de socializare de dna Sandra Alexiu, medic de familie. Căreia îi înțelegem indignarea și îi apreciem exprimarea metaforică, semn că și-a păstrat simțul umorului: chestia cu „pisica mumificată" - să recunoaștem - e… „super tare"! O reținem cu plăcere și o băgăm, numaidecât, în vocabularul propriu, ca s-o folosim și noi (cu ghilimelele de rigoare și citarea sursei), ori de câte ori realitatea nudă o va impune. Că veni vorba: tot un fel de „mâță împăiată" e și (dez)onorarea celebrelor rețete și „trimiteri" compensate: „fondurile" ori încă n-au intrat, ori deja s-au epuizat, ori sunt pe drum, reveniți dumneavoastră cu un telefon, la începutul lunii, ca să vă programăm pe la sfârșitul anului…dacă nu cumva se strică imprimanta laser. Sau dacă mai sunteți în viață.

…Cât despre îmbolnăvitul/îmbolnăvirea de nervi, lucrurile sunt și mai complicate: nu-i nevoie să fii chiar dus cu pluta, dar, până să capeți rețeta aia verde-prăzulie (parcă) în nu știu câte exemplare ștampilate, parafate, înregistrate, codificate, electronizate, digitalizate etc., pentru un amărât de somnifer de dormit, chiar că ajungi să vorbești singur pe stradă.

Dar să vedem ce mai zice dna doctor și cum se văd lucrurile din incinta cabinetului medical: „…Sunt furioasă pentru că pacienții nu au, în general, imaginea acestui coșmar (apropos, „pisica mumificată" i-a costat pe contribuabilii români aproape un sfert de miliard de euro - n.n.), ei vin la cabinete pentru că au nevoie de consultații, de rețete, de tratamente, și nu le pot primi. Unii știu că nu noi, medicii de familie, suntem responsabili pentru toate acestea, alții văd la cabinetele noastre cum se învârt inutil rotițele pe ecrane, pictând erori nonstop. (…). Apariția diverselor segmente din platforma electronică a fost impusă medicilor de familie pe rând, așa cum le-a fost impusă și trecerea contribuțiilor de la angajați la angajatori. Fără să fie întrebați dacă vor, fără să fie instruiți. Am primit cărțile de muncă în brațe și gata. Apoi au început umilințele, schimbările impuse, degradarea relațiilor dintre medici, sădirea sistematică în mintea tuturor a ideii că medicii de familie sunt medici de calitate inferioară. Apoi informatizarea forțată, obligativitatea achiziționării semnăturii electronice (…) Suntem singuri, pentru că degeaba țipăm… doar oamenii de rând trec pe la noi. Politicienii, parlamentarii, miniștrii, decidenții în general nu au cum să știe ce e în cabinetul medicului de familie, să fim serioși: care dintre aceștia se duce să-și programeze copilul la vaccin, să afle că iar nu avem? Care dintre aceștia stă la rând să îi putem valida rețeta compensată? Care dintre senatori sau deputați a venit o dată la cabinet, să vadă unul lângă altul un copil cu nasul roșu și un vârstnic în baston, cu plasa de medicamente după el? Care dintre aceștia a venit măcar o dată la un cabinet să-și facă examenele preventive, să își vizeze un concediu medical sau să aibă idee cât muncește un medic de familie?"…

…Acuma, și dumneavoastră doamnă doctor: întrebați-ne ceva ce nu știm, de exemplu, cum își validează rețetele compensate „gravizii" de prin Costa Rica sau „oropsiții sorții" din Serbia, Madagascar sau alte zări de soare pline…

…Așa că, revenind la legea recent adoptată: o fi ea „centrată pe nevoile pacientului", dar bine face dl Vass că atrage atenția asupra sistemului informatic: trebuie, mai întâi, ca acesta să fie „stabilizat hemodinamic și respirator", să funcționeze precum ceasul elvețian, și abia apoi, să fie pus, nu-i așa, în slujba cetățeanului. Fiindcă, vă dați seama: în aceeași „pisică mumificată" - în care, ba se blochează cardul, ba nu funcționează programele, ba se ia curentul - vor fi vârâte cu ghiotura alte „jdemii" de rețete, bilete de trimitere, adeverințe și alte informații informatizate, încât, de-atâta ghiftuire, o să-i sară ochii pisicii, așa mumie cum e dânsa.

În concluzie, până când om vedea dacă Parlamentul n-a făcut mai degrabă un pas înapoi în sistemul de sănătate (centrat, desigur, „pe nevoile pacientului"), mai bine să ne păstrăm optimismul și să încheiem într-o notă veselă, optimistă, de adâncă simțire și vibrație: Rețeta mi s-a blocat /În sistemul informatic / Dar sunt tare bucuros: / Până când se deblochează / Precis mă fac sănătos…

Lasă un comentariu