Investiții de 104 milioane de euro derulate de E.ON România în anul 2017, cele mai mari de la intrarea pe piață

Distribuie pe:

• Soluțiile de digitalizare, proiectele e-mobility și lansarea de noi produse și servicii pentru clienți sunt direcțiile strategice ale companiei în perioada următoare;

• Un nou Centru de Servicii Clienți va fi înființat la Sibiu, unde vor fi create circa 250 de noi locuri de muncă; alte circa 120 de angajări sunt planificate la Iași, la compania E.ON Software

Companiile din grupul E.ON România au investit anul trecut, 475 milioane lei (104 milioane de euro), prioritar pentru moderni-zarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale și a electricității. Pentru acest an sunt bugetate investiții de peste jumătate de miliard de lei, cu aceeași destinație.

Gaze naturale - În 2017 au fost investite peste 200 milioane lei (43 mil. euro), sistemul de distribuție fiind reabilitat și modernizat pe o lungime de aproape 570 km. Totodată, rețeaua a fost extinsă cu peste 90 km în special branșamente pentru conectarea de noi consumatori.

Energie electrică - Valoarea investițiilor a fost de circa 240 milioane lei (52 mil. euro). Destinațiile principale ale investițiilor au fost modernizarea și reabilitarea rețelelor electrice, automatizarea sistemului de distribuție, înlocuirea de transformatoare și contorizarea inteligentă. Anul trecut au fost modernizați circa 1.700 km din lungimea rețelei electrice actuale.

Contorizare inteligentă - Până la finalul anului trecut au fost instalate aproximativ 252.000 de contoare inteligente, dintre care circa 21.000 de unități în cursul anului 2017. În perioada 2018-2020 este planificată instalarea a peste 200.000 de unități, valoarea investiției fiind de circa 52 milioane lei (11 mil. euro).

Proiecte cu finanțare europeană - Delgaz Grid a obținut cofinanțare europeană de peste 10 milioane lei (2,3 mil. euro) pentru modernizarea stațiilor de transformare Hârlău, Pașcani și Gorban (110/20kV) din județul Iași, investiția totală fiind de 16,3 milioane lei (3,5 mil. euro). Este cel de-al patrulea proiect pentru care compania a obținut finanțare nerambursabilă destinată realizării de investiții în rețele. Astfel, valoarea totală a acestor investiții depășește 92 mil. lei (peste 20 mil. euro) din care 38 milioane lei (peste 8,2 mil. euro) sunt fonduri nerambursabile.

Urmare a investițiilor semnificative realizate în ultimii ani în rețeaua de electricitate, în perioada 2008-2017, numărul întreruperilor s-a redus cu circa 54%, iar durata acestora cu circa 60%. Pe partea de gaze, în 2017 a fost consemnată o scădere cu mai bine de 50% a numărului de defecte remediate pe rețele, comparativ cu 2010.

„Este necesară continuarea susținută a investițiilor în rețele pentru a ne apropia de nivelul de performanță actual din statele dezvoltate ale Uniunii Europene, beneficiarul final fiind consumatorul. Pentru aceasta însă este esențial să avem stabilit un cadru de reglementare care să stimuleze investițiile și inovarea în distribuția energiei electrice și a gazelor naturale", a declarat Frank Hajdinjak, Directorul General al E.ON România.

De la venirea în România, în anul 2005, E.ON a realizat investiții de peste 6 miliarde lei (1,5 miliarde euro). De asemenea, contribuțiile virate în acești ani la bugetul de stat și la bugetele locale însumează aproximativ 1,9 miliarde de euro.

Noi locuri de muncă create în România - La Sibiu va fi inaugurat, în acest an, un Centru de Servicii Clienți care va deservi clienții din Germania ai Grupului E.ON. Până la sfârșitul anului 2019 aici vor fi înființate aproximativ 250 de locuri de muncă, care vor oferi oportunități foarte bune de angajare pentru vorbitorii de limbă germană din regiune.

Totodată, anul trecut, a fost înființată la Iași, compania E.ON Software Development, unde au fost deja angajate 70 de persoane, iar până la sfârșitul anului se are în vedere ca numărul acestora să ajungă la 120. Compania furnizează companiilor din Grupul E.ON din 13 țări dezvoltări și soluții IT necesare activității curente de business.

e-Mobility - Un număr de 7 stații de încărcare a autovehiculelor electrice sunt deja operaționale, începând de anul trecut: trei la sediile E.ON din Iași, Târgu Mureș și București, iar celelalte patru în diverse locații din municipiul Iași. Alte 19 stații de încărcare rapidă vor fi instalate pe rutele principale de transport pan-europene în cadrul proiectului NEXT-E, realizat în parteneriat cu MOL România și alte companii din regiune.

Soluții energetice - E.ON a dezvoltat soluții de eficientizare energetică, adaptate nevoilor clienților din sectorul de afaceri și personalizate pe profilul industrial și de consum al acestora. Astfel, portofoliul de produse și servicii include soluții de cogenerare de înaltă eficiență, trigenerare, soluții la cheie de producere a energiei electrice din panouri fotovoltaice, precum și sisteme de iluminat inteligent pe tehnologie LED.

„Avem, în prezent, în curs de implementare proiecte de cogenerare, panouri fotovoltaice și iluminat pentru industria hârtiei, auto, chimică, alimentară și de eficientizare a consumului și a performanței energetice pe o arie foarte extinsă de profiluri industriale", a menționat Frank Hajdinjak.

Soluțiile digitale - sunt o altă direcție strategică, lansarea canalului de vânzări de energie 100% online, E.ON Flash, fiind un exemplu de inițiativă în acest sens. De asemenea, o atenție deosebită este acordată dezvoltării platformei E.ON Myline, unde peste 530.000 de clienți dețin un cont personal, serviciul devenind astfel unul dintre cele mai accesate portaluri de self-care al unui furnizor de energie din România.

În furnizarea de energie, E.ON deține în portofoliul său produse de electricitate, gaze naturale și pachete mixte, dar lansează în mod continuu oferte care să faciliteze accesul rapid și ușor la energie. Cel mai recent lansat este un produs de energie integrat, E.ON Duo, care aduce costuri mai mici cu energia, electricitatea și gazele naturale pe o singură factură, așadar o singură plată lunară pentru utilități și garanția unui preț fix pe durata contractului.

Proiecte pentru comunitate - Anul trecut au fost investiți circa 1,5 milioane de euro în proiecte destinate comunităților locale, ariile principale în care compania s-a implicat fiind știință și educație, sport, cultură, siguranță și mediu.

Din 2005, acțiunile de responsabilitate corporativă s-au îndreptat către circa 300.000 de copii, tineri, adulți și vârstnici și au totalizat peste 10.000 de ore de voluntariat ale angajaților E.ON, suma investită fiind de peste 12 milioane de euro.

Pentru acest an, compania și-a propus cel puțin 2018 ore de voluntariat în comunitate, dar și continuarea unor proiecte de succes, cum ar fi campaniile de informare pe teme de siguranță derulate împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăți de stat din domeniul gazelor naturale și energiei electrice. Companiile din structura grupului operează o rețea de distribuție a gazelor naturale în lungime de peste 22.000 km, respectiv o rețea de distribuție a energiei electrice de peste 81.000 km și deservesc circa 3,1 milioane de clienți din 20 de județe situate în jumătatea de Nord a țării.

Lasă un comentariu