Calendar apicol - iunie 2018

Distribuie pe:

Luna iunie este considerată decisivă pentru înmulțirea familiilor de albine. În această perioadă se va acorda atenție următoarelor lucrări: selecționarea, creșterea și înmulțirea materialului biologic valoros; prevenirea roirii naturale prin formarea unor familii noi, nuclee cu mătci de rezervă și familii ajutătoare; menținerea familiilor în stare activă și dirijarea spre sursele de cules; întărirea familiilor noi pe seama puietului căpăcit din familiile de bază predispuse la roire; valorificarea culesului de vară de la floarea de tei, zmeuriș, plante medicinale; prevenirea intoxicării familiilor cu substanțe fitosanitare folosite în agricultură; creșterea și înlocuirea fagurilor vechi.

Obținerea de familii cu însușire biologice și productive este la îndemâna apicultorilor pasionați de această nobilă îndeletnicire, amatori sau profesioniști, prin fișele de observație sau caietul de stupină, în care, periodic se vor consemna observațiile cu ocazia controalelor periodice. Aceste observații ne ajută să identificăm familiile valoroase și să creștem mătci de calitate.

Familiile tinere vor fi stimulate cu sirop din ceai de urzică, sunătoare, salvie și mentă cu zahăr în proporție de 1/1. În siropul respectiv se poate pune și zeamă de lămâie sau suc de ceapă. Pentru a se evita furtișagul, hrănirea se va face numai seara sau dimineața devreme. Dacă, totuși, a apărut fenomenul de furtișag, se va reduce urdinișul la grosimea unui creion și se va unge cu petrol, un repelent care să împiedice accesul în stup a familiilor hoațe. Informații pentru începători se pot obține de la sediul Asociației Crescătorilor de Albine din România, Filiala Mureș, iar de la magazinele de specialitate APICOLA din Târgu-Mureș, Luduș, Sighișoara, Târnăveni, Reghin, Bahnea, vă puteți procura toate imputurile necesare practicării apiculturii.

Lasă un comentariu