138 de imobile expropriate pentru realizarea Centurii Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Ministerul Transporturilor a dat publicității, săptămâna trecută, un proiect privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Varianta ocolitoare a orașului Târgu-Mureș, pe DN 13 și DN 15".

Într-o scurtă descriere a situației acestui obiectiv, se arată că municipiul Târgu-Mureș este traversat de drumurile naționale DN 13 Brașov - Sighișoara - Târgu-Mureș, și DN 15 Reghin - Târgu-Mureș - Turda. Pentru a scoate traficul greu din localitate, municipalitatea a fost nevoită să devieze acest trafic pe rute ocolitoare, mărindu-se astfel considerabil durata de transport și consumul de combustibil. De aceea, s-a impus realizarea unei variante ocolitoare, prin estul municipiului, care să asigure, pe un traseu scurt, legătura Sighișoara - Târgu-Mureș - Reghin, însă fără a traversa orașul.

După realizarea „Variantei ocolitoare a orașului Târgu-Mureș, pe DN 13 și DN 15" a fost necesară actualizarea proiectelor de execuție pentru mutări și protejări ale rețelei de utilități (electricitate, gaze naturale, apă - canal, telefonie) și corelarea acestora cu situația prevăzută inițial. S-a constatat că în unele zone ale podurilor peste pârâul Pocloș și peste pârâul Tofalău sunt necesare suprafețe suplimentare de teren pentru regularizarea albiilor și că, în timpul execuției lucrărilor la drumuri, traseul variantei de ocolire împiedică accesul la unele imobile și terenuri.

În concluzie, s-a decis că pentru realizarea corespunzătoare a obiectivului este necesară dobândirea prin expropriere a unei suprafețe suplimentare de 43.553 mp, reprezentând 138 de imobile (terenuri și investiții) proprietate privată.

Prin proiectul de act normativ se propune aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru imobile proprietate privată de pe raza teritorială a localităților: Corunca, Târgu-Mureș, Livezeni, Sângeorgiu de Mureș și Ernei, precum și aprobarea listei proprietarilor/deținătorilor de imobile ce urmează a fi expropriate și a sumei aferente justelor despăgubiri, în valoare totală de 2.335 mii de lei.

Banii pentru despăgubiri vor fi alocați de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2018, secțiunea „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020".

 

Lasă un comentariu