Sâmbătă, 2 iunie, la Târgu-Mureș, Cel mai mare cros pentru epilepsie din țara noastră

Distribuie pe:

Municipiul Târgu-Mureș este unul din cele 10 orașe în care va avea loc, în acest an, cel mai mare cros pentru susținerea pacienților suferinzi de epilepsie, manifestare organizată de TELEPILEPSY - rețeaua de telemedicină în epilepsie.

Evenimentul se desfășoară sub genericul „Epilepsy Challenge" și constituie nu numai un apel de susținere a celor care suferă de această boală, ci și un îndemn la solidaritate față de semenii noștri. De aceea, sunt invitați să participe atât profesioniști din domeniul sănătății (medici, farmaciști, asistenți medicali), cât și toți cei care înțeleg suferința și cărora… le pasă.

Scopul manifestării îl constituie strângerea de fonduri în vederea achiziționării de aparatură video EEG (electroencefalografie) pentru centrele de specialitate în orașele în care nu există astfel de aparatură, precum și înființarea unui centru național de sprijin psihologic al părinților ai căror copii sunt diagnosticați cu epilepsie sau al adolescenților care află că suferă de această maladie, adesea marginalizați, „judecați" sau chiar excluși de cei din jur, care ar trebui să-i înțeleagă și să-i ajute.

Proiectul Telepilepsy - Telemedicina în Epilepsie din România se derulează din 2016, la inițiativa și sub coordonarea medicului neurolog Bogdan Florea, din Cluj-Napoca, fiind susținut și bucurându-se de consultanță din partea prof. Florin Amzica de la Universitatea Montreal, din Canada, considerat drept cercetătorul numărul unu în lume în studiul activității creierului în comele induse și anestezii. Echipamente EEG sunt deja instalate în Suceava, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Bacău, Craiova, urmărindu-se dezvoltarea rețelei cu minim un aparat anual. „Practic - explică dr. Bogdan Florea - proiectul oferă șansa oricărui pacient la un diagnostic timpuriu și corect al formei de epilepsie, la monitorizarea evoluției în timp, acasă sau cât mai aproape de casa pacientului, care nu va mai fi nevoit să facă drumuri lungi și costisitoare spre centrele universitare. Un pacient dintr-un oraș îndepărtat, într-o zonă slab deservită medical, are șansa de a fi consultat de un specialist din țară sau din străinătate cu mare experiență". Bolnavii, detaliază coordonatorul proiectului (sursa - epilepsy.ro) - „au tendința de a merge în centrele medicale tradiționale: Iași, Cluj-Napoca, București, unde suprasolicită sistemul spitalicesc cu o analiză cronofagă. Prin Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienții vor beneficia de dosare medicale cu istoricul și analizele EEG complete și repetate. Datele vor fi stocate pe un server central, la care au acces și alți medici epileptologi care pot să-și ofere expertiza în interpretarea datelor. Mai mult, conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile" .

Epilepsia este, potrivit sursei citate, a treia dintre bolile neurologice ca incidență, după accidentul vascular cerebral și demența Alzheimer. În lume sunt peste 65 de milioane de pacienți, iar în România sunt înregistrați și urmează un tratament medicamentos sub 150.000, numărul celor suferinzi fiind însă estimat la peste 300.000.

…Sunt, credem, doar câteva argumente pentru a-i convinge pe concitadinii noștri să participle la crosul de sâmbătă, 2 iunie, ora 10, cu gândul la suferința celor care… nu mai pot să alerge…

Lasă un comentariu