Pașapoarte electronice simple pentru copii, fără acordul celuilalt părinte!

Distribuie pe:

Parlamentul a modificat și completat, recent, Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, în sensul că părintele care a obținut în instanță o ordonanță președințială cu privire la autoritatea părintească sau înlocuirea acordului celuilalt părinte va putea să o folosească în viitor la obținerea unui pașaport electronic pentru copil.

După cum reiese din proiectul adoptat, vor exista mai multe situații în care unul dintre părinți va putea să îi facă copilului său un pașaport electronic simplu.

Concret, se va da posibilitatea emiterii unui pașaport pentru copil și în baza unei ordonanțe președințiale, prin care instanța a dispus cu privire la exercitarea autorității părintești.

De asemenea, se va putea face pașaport unui copil și în cazul în care există o ordonanță președințială prin care se încearcă suplinirea (înlocuirea) acordului celuilalt părinte.

Singura condiție impusă în proiect pentru aceste situații este ca în respectivele ordonanțe președințiale să scrie expres că persoanele în favoarea cărora au fost date au dreptul să ceară un pașaport electronic simplu pentru copilul respectiv, adică: „Ordonanțele președințiale trebuie să cuprindă în mod expres faptul că persoana în favoarea căreia s-a dispus exercitarea autorității părintești are dreptul de a solicita eliberarea pașaportului sau de a-și exprima acordul în scris".

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial. 

Lasă un comentariu