S-a descoperit motivul pentru care facem pauze ciudate în timpul unui discurs!

Distribuie pe:

Cercetătorii olandezi de la Universitatea din Amsterdam, citați de descopera.ro, au fost curioși să afle de ce, înainte de a rosti anumite cuvinte, oamenii fac pauze ciudate, pe care le umplu cu „mmmm"-uri fără sens.

„În studiul nostru, am constatat că momentele de pauză apar în discursul cuiva cel mai adesea înainte de un substantiv. Aceasta se întâmplă pentru că vizualizarea cuvântului (un substantiv), înainte să îl rostim, ne încetinește temporar vorbirea, creierul neputând să facă ambele lucruri deodată.

Înainte de a rosti un cuvânt de acțiune, așa cum sunt verbele, nu avem nevoie de atât de mult timp pentru vizualizare. Îl vedem rapid cu ochii minții și imediat cuvântul poate fi rostit.

Aceste momente de pauză apar și atunci când vrem să folosim un cuvânt mai puțin familiar (dar tot un substantiv) sau mai complicat.

La aceste concluzii am ajuns după ce am analizat mii de înregistrări cu oameni care vorbesc în nouă limbi folosite în Europa, America de Nord, Mexic, Siberia, Himalaya, jungla amazoniană sau deșertul Kalahari.

În toate cele nouă limbi, pauzele (fie umplute cu mmm-uri, fie cu orice alt sunet) apăreau în 60% din cazuri înainte să fie rostit un substantiv, iar aceasta se întâmpla indiferent de dificultatea verbelor folosite.

În limbajul de zi cu zi, tindem să folosim substantive atunci când vrem să aducem o informație nouă, neașteptată. Altfel, le omitem sau le înlocuim cu pronume. De aceea, avem nevoie de mai mult timp, pentru planificare, pentru a le rosti, chiar dacă substantivele în cauză nu sunt complicate sau nefamiliare", explică specialiștii olandezi. 

Lasă un comentariu