România se află pe primul loc în lume cu cea mai tânără bunică!

Distribuie pe:

În cadrul conferinței „Adolescentul încotro?", organizată de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), desfășurată în data de 29 mai 2018, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și- exprimat îngrijorarea în legătură cu consumul de alcool și cu numărul sarcinilor nedorite în rândul tinerilor, ambele fenomene fiind în creștere.

„Stăm prost la consumul de alcool și la utilizarea mijloacelor de contracepție, adică prevalența sarcinilor nedorite, pentru că, în procente, creșterea este foarte mare. În 2016, consumul de alcool a fost cu aproape 20% mai mare decât în 2009, ceea ce este foarte mult.

O chestiune care pe mine mă îngrijorează foarte mult este prevalența sarcinilor nedorite. În 2013, la elevele de 15 - 19 ani din România a fost de 53,9%, iar în 2016 prevalența a fost de 58%. Asta ne aduce alte probleme legate de prematuritate și abandonul copiilor nedoriți.

Pentru combaterea acestor fenomene, va fi elaborat un cod cu privire la sănătate, a legii cadru, acest cod având o componentă foarte importantă de prevenție. În plus, vom solicita o implicare mai mare a medicilor și a asistenților școlari, pentru că acum ei pot să se implice, având în vedere ultimele modificări legislative. Îmi doresc ca fiecare să își facă treaba până la apariția unei legi a prevenției, de care avem absolută nevoie", a declarat Sorina Pintea.

Pe de altă parte, specialiștii susțin că România se află pe primul loc în lume cu cea mai tânără bunică, iar motivul care a dus la acest fenomen este lipsa mijloacelor de educație.

„Suntem pe primul loc, având cea mai tânără bunică din lume, care are 23 de ani și care a fost mamă la 12 ani. Este îngrozitor să trăiești așa ceva, pentru că asta înseamnă că acea mamă a fost lipsită total de mijloace de educație.

Este esențial să fie începută educația sexuală a copiilor în școli. Teribilismul vârstei asociat cu un anturaj greșit și cu părinți foarte ocupați duce la consumul de alcool. A fi părinte înseamnă a petrece timp cu copilul, să-l întrebi cum a fost azi, cu ce prieteni a fost. Este și normal, sunt la vârsta la care copiii își doresc să vadă, să încerce noi experiențe. Din păcate, riscul consumului de alcool duce la adicție, iar adicția rămâne ca o boală cronică la care noi estimăm doar vârful icebergului, ceea ce nu vedem fiind îmbolnăvirile", a spus Valeria Herdea, președintele AREPMF. 

Lasă un comentariu