Simpozion științific la Târgu-Mureș: Personalitatea umană între rolurile și sensurile vieții

Distribuie pe:

Sub deviza epicuriană „Nimic nu e destul pentru cel căruia i se pare puțin", reputați psihiatri și psihologi din țară și din străinătate participă la cel de-al XVI-lea Simpozion al Asociației Române de Studiu al Personalității, manifestare ce se desfășoară la Hotel Grand din Târgu-Mureș, în perioada 31 mai - 3 iunie.

Simpozionul este organizat de Asociația Română de Studiu al Personalității, în colaborare cu Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și UMF Târgu-Mureș - disciplina de psihiatrie, comitetul științific avându-l ca președinte pe prof. univ. dr. Aurel Nireștean, șeful Clinicii de Psihiatrie II din Târgu-Mureș, fondator al entității organizatoare.

Programul se desfășoară sub genericul Personalitatea umană între rolurile și sensurile vieții și cuprinde o serie de comunicări științifice, mese rotunde și ateliere de lucru, tematica abordată vizând stadiul, progresele și perspectivele cercetării în domeniul - atât de sensibil, de complicat și complex al structurii personalității, supusă - uneori, cu repercusiuni greu de evaluat și de gestionat - provocărilor, șocurilor și mutațiilor globalizării, în era noii civilizații informaționale.

De altfel, comunicarea cu tema „Nativii digitali - perspectivă persono-logică dimensională în socio-cultura contemporană" este titlul primei comunicări prezentate ieri, după deschiderea oficială a simpozionului.

Alte subiecte abordate vizează aspecte precum: religiozitatea, ca factor între vulnerabilitatea temperamentală, dezvoltarea caracterului și a stării de bine individuale, interferențe dintre trăsăturile de personalitate de tip masochist și tulburările afective, aspecte legate de personalitatea patologică, tulburări de personalitate și rata recidivelor în comportamentul infracțional, tulburări de personalitate și demența din boala Alzheimer, trăsături și dimensiuni maladaptative - între promiscuitate și religie, noutăți în cercetarea personalității de tip borderline, aplicabilitatea hipnoterapiei medicale și spirituale în depresie, anxietate și tulburările de somn - chestiuni de interes nu doar pentru lumea medicală, ci și pentru toți cei care încearcă să se mențină „pe linia de plutire" într-o lume supusă, tot mai mult, stresului și vulnerabilităților de tot felul, în care granița dintre normalitate și anormalitate în viața psihică se estompează, pe măsură ce valorile (sau non valorile) societății se schimbă.

Reamintim că tot în această perioadă, respectiv sâmbătă, 2 iunie, la ora 14, Fundația Culturală Romulus Guga organizează, în sala mare a Hotelului Grand, lansarea volumului Gâlceava înțelepților în jurul timpului: Cioran, Eliade, Noica și…Heidegger, a prof. univ. dr. Mircea Lăzărescu. Ideile acestor titani ai gândirii universale vor fi „decodificate" pentru publicul invitat, de prof. univ. dr. Cornel Moraru, reputat om de cultură și critic literar.

 

Lasă un comentariu