ROBOȚII, MAI EFICIENȚI DECÂT MEDICII ÎN DIAGNOSTICAREA CANCERULUI

Distribuie pe:

Cercetători din Germania, Statele Unite ale Americii, Franța și Marea Britanie, citați de descopera.ro, au testat, la Spitalul „John Radcliffe" din Oxford (Anglia), puterea de diagnosticare a cancerului de melanom de către 58 de dermatologi și câțiva roboți, care au fost antrenați să detecteze semnele cancerului înainte de testare. Scorul? 87% la 95% în favoarea roboților.

„Studiul internațional a avut în prim-plan mașinării care au fost antrenate să detecteze semnele cancerului înainte de testare și 58 de dermatologi. Rețeaua de computere (roboții) a fost instruită, arătându-i-se 100.000 de imagini ale melanoamelor maligne și ale alunițelor benigne, marcate cu diagnosticul aferent.

Roboții au intrat apoi în concurs contra specialiștilor dermatologi, pentru a diagnostica 100 dintre cele mai dificil de diagnosticat leziuni.

Mașinăriile au reușit să diagnosticheze în proporție de 95% cazurile maligne, semnificativ mai mult în comparație cu procentul de acuratețe de 87% în cazul dermatologilor.

Totodată, inteligența artificială a interpretat greșit mai puține alunițe benigne decât melanoame maligne, însemnând că mai puțini pacienți ar fi fost forțați să îndure operații fără sens.

În studiu, a fost folosit un tip de inteligență artificială cunoscut sub numele de recunoaștere a formelor cu ajutorul rețelelor neuronale convoluționale. O pereche de sisteme de inteligență artificială creată recent poate diagnostica și bolile de inimă, și cancerul pulmonar mai precis decât doctorii umani. Acestea au, așadar, potențialul de a salva miliarde de dolari, alături de nenumărate vieți, dacă sunt adoptate la scară largă.

Conform unui alt studiu, în cazul diagnosticelor puse de doctori cu privire la afecțiunile cardiace, acestea au fost corecte în 80% dintre situații, rămânând însă un procentaj destul de mare de erori (20%).

Echipa internațională de cercetători a dezvoltat Ultromics, un sistem de diagnosticare care folosește inteligență artificială, care este mai performant ca medicii umani când vine vorba de diagnosticarea afecțiunilor cardiace. Ultromics a pus diagnostice pe 1.000 de pacienți, dovedindu-se, de asemenea, că este mai performant decât doctorii.

Astfel, se dorește comercializarea sistemului de inteligență artificială care să detecteze cancerul, demers util nu numai în contextul salvării vieților, ci și în ceea ce privește economisirea finanțelor", explică oamenii de știință. 

Lasă un comentariu