În anul 2070, EUROPENII VOR FI MULȚI, DAR... BĂTRÂNI

Distribuie pe:

Comisia Europeană, prin Comitetului pentru Politică Economică (CPE), atrage atenția că, deși până în anul 2070 populația totală a Uniunii Europene (UE) va crește la 520 de milioane de locuitori (de la 511 milioane, câți au fost înregistrați în anul 2016), populația activă a UE va scădea cu 41 de milioane de persoane!

„Până în 2070, numărul populației inactive îl va depăși pe cel al populației active cu 1,2%. Astfel, în 2070, populația cu vârsta de peste 65 de ani va reprezenta 51,2% din total. Adică, pentru fiecare pensionar vor exista câte două persoane active. În momentul de față, raportul este de 3,3 persoane active pentru fiecare pensionar. Această evoluție va duce la o scădere cu până la 9,6% a forței de muncă (9,7% în zona euro) pentru categoria de vârstă 24-64 de ani.

În această situație, luate pe ansamblu, cheltuielile publice ale statelor membre vor crește în medie cu 1,7% din PIB până în 2070, în această categorie fiind incluse pensiile, sănătatea, educația, ajutoarele de șomaj și îngrijirea pe termen lung, cum ar fi îngrijirea la domiciliu.

În România, procesul de îmbătrânire a populației va duce la creșterea cu până la 3% a cheltuielilor publice, în aceeași situație mai regăsindu-se alte nouă state membre, printre care se numără Polonia, Suedia, Slovacia și Portugalia.

Cheltuielile vor depăși 3% din PIB și în Olanda, Austria, Republica Cehă sau Germania, însă vor scădea în Grecia, Franța, Italia sau Spania. Și costurile din sănătate vor crește pe parcursul următorilor 22 de ani, cu 2,1% în medie.

Însă, vor mai scădea și cheltuielile cu pensiile, pe de-o parte, datorită creșterii vârstei de pensionare și, pe de altă parte, datorită reformării sistemelor de pensii. Se preconizează astfel o scădere de 10,6% a cheltuielilor cu pensiile de stat și o creștere de 10,5% a celor private", se arată în studiul CPE, citat de agerpres.ro, care mai precizează că studiul a fost realizat ținându-se cont de structura populației, ratele de fertilitate, rata migrației și a duratei de viață. 

Lasă un comentariu