31 mai, ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN - Țigara ucide anual 7 miloane de pământeni

Distribuie pe:

În fiecare an, consumul de tutun cauzează aproximativ 7 milioane de morți premature * S-a estimat că fumatul unei singure țigări scurtează viața cu 7 minute, iar fumatul unui pachet de țigări pe zi scurtează viața cu 140 de minute/zi.

Aceasta înseamnă că, pentru fiecare an de fumat, se pierde mai mult de o lună de viață * În prezent, după estimările OMS, tabagismul este pe cale să devină principala cauză evitabilă de morbiditate și mortalitate în lume!* Fumatul nu reduce numai speranța de viață a individului, ci și calitatea vieții! * Atenție! Fumătorii mor mai tineri! * Conform statisticilor OMS, marile pericole pentru sănătatea publică sunt: alcoolul, tutunul și stupefiantele * Jumătate din fumători vor muri de o maladie asociată tutunului!* Fumatul este privit de mulți oameni ca o demonstrație de putere și superioritate

* Fumatul a început să fie singura și cea mai evitabilă cauză a morții

* Fumatul reprezintă al doilea factor important de risc din Europa și continuă să se extindă în țările sărace și în grupurile socio-economice dezavantajate.

Fie că este vorba de țigarete, trabuc, tutun pentru pipă, narghilea sau „băgău" („șanț"), fumatul a devenit, în prezent, un obicei pentru mulți oameni din întreaga lume.

Principala substanță chimică din țigară, nicotina (de la Jean Nicot, cel care a introdus tutunul în Franța) este un toxic puternic, cu efect rapid asupra sistemului nervos și a vaselor, are o acțiune vasoconstrictoare, inclusiv a vaselor coronariene și asupra vaselor periferice, de unde rezultă paloarea specifică fumătorului.

Intoxicația cronică cu nicotină este des întâlnită în rândul fumătorilor: la fumătorii începători se observă tulburări nervoase și vasomotorii, palpitații, tulburări digestive, infarct, AVC, grețuri, tulburări care pot duce în final la toxicomanie (nicotinism). Fumatul suprimă senzația de foame, 90 - 95% din nicotina inhalată este reținută în plămâni și constituie, alături de gudroanele rezultate din ardere, una din cauzele principale în creșterea incidenței cancerului bronhopulmonar. Prin arderea țigaretei rezultă monoxidul de carbon (CO), care este un gaz toxic, asfixiant; ajuns în sânge, se fixează pe hemoglobină în mod ireversibil și, astfel, persoana moare prin asfixiere, rezultând compusul carboxihemoglobina.

Alt component al țigaretelor îl reprezintă gudroanele, cu efect cancerigen. Acestea conțin: arsenic, aldehidă formică (atenție la țigările electronice!) (folosită în trecut drept armă chimică), cianuri.

Fumatul acționează asupra sistemului imunitar determinând creșterea globulelor albe, scăderea unor celule care participă în sistemul imunitar al epiteliului colului uterin și astfel participă la apariția displaziei de col uterin, care, de fapt, are potențialitatea de a se transforma ulterior în cancer de col uterin.

La nivelul cavității bucale fumatul determină: halena (un miros caracteristic), gingivită, dinți galbeni, carii dentare, inflamații ale mucoasei bucale, ale limbii, amigdalelor și toată patologia cavității nazale și a faringelui. Demne de remarcat sunt cancerele localizate la buza inferioară (fumătorii de pipă, dar și de țigarete), cavitatea bucală, obraji etc.

La nivelul aparatului respirator, fumatul determină toată patologia: rinite, sinuzite, traheobronșite, bronșită cronică, BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică, similar astmului bronșic, apoi fibroza / scleroza pulmonară, cord pulmonar cronic (deci, este și o coafectare a inimii), infecții intercurente, reprezentate de: pneumonii, TBC pulmonară. Fumatul este incriminat în 84% din cazurile de cancer laringian și cancer bronhopulmonar. În ultimă instanță, poate provoca o moarte lentă și dureroasă.

La nivelul aparatului digestiv fumatul determină: esofagită, boală de reflux gastroesofagian, precursorul cancerului esofagian, care este mai frecvent printre imigranți, deținuți, pacienți handicapați, boli psihice, personal medical, persoane fără domiciliu; la nivelul stomacului - gastrite, ulcere, cancer. La nivelul ficatului și al căilor biliare determină: calculi, cancer hepatic; la nivelul pancreasului: pancreatite, cancer; la nivelul intestinului subțire și colon: enterocolite, tulburări de absorbție, cancere. Asupra aparatului urogenital, fumatul determină: infecții urinare (foarte dificil de stăpânit), cancere de vezică urinară, de rinichi. În ce privește aparatul reproducător masculin - infecții, cancere, impotență, infertilitate, iar la femei determină menopauza precoce, infecții, cancere, infertilitate, avorturi spontane, nașteri premature, copii cu malformații congenitale. Referitor la femeile care fumează în timpul sarcinii: fumatul dăunează sănătății copilului! Privind pielea și țesutul subcutanat, fumatul produce îmbătrânirea tenului, infecții, dermatite, alergii, cancere tegumentare.

Oprirea fumatului înseamnă totodată întreruperea aportului de nicotină în organism, aceasta fiind responsabilă de producerea dependenței.

Stoparea fumatului, respectiv „înțărcarea tabagică" constituie un act medical pentru medic și un act de voință din partea fumătorului.

Statistic, aproximativ 2/3 dintre fumători conștientizează că „nu fac bine fumând", dar continuă să o facă sau amână momentul când vor arunca țigările. Unii au încercat deja să renunțe o dată sau de două ori și au eșuat. Există și dintre aceia care, în fiecare an, au tentative de renunțare la fumat. În cele mai multe cazuri, aceste încercări nu au fost urmarea apelării la cabinete anti-fumat sau la prescripții medicale de terapie a sevrajului.

Astăzi, nu mai există niciun fel de dubiu că abandonarea fumatului este însoțită rapid de un efect benefic asupra sănătății. Există beneficii aproape imediate: la 20 de minute după ultima țigară, frecvența cardiacă și temperatura corpului devin egale cu cele ale nefumătorilor, iar la 8 - 12 ore după ultima țigară, monoxidul de carbon din sânge este înlocuit de oxigen.

Succesul renunțării la fumat depinde de: motivație, planificare și susținere. Rolul medicului, al consilierului este de a induce fumătorului: căldură, înțelegere, acceptare și respect. În multe spitale care au printre obiective și încetarea fumatului, consilierea se face de la persoană la persoană, pentru pacienții internați și parteneri.

Lasă un comentariu