CREDITE PENTRU DEZVOLTARE PERSONALĂ, GARANTATE DE STAT!

Distribuie pe:

Guvernul intenționează să acorde credite preferențiale, cu dobândă zero, persoanelor care vor să investească în dezvoltare personală, acoperind cheltuieli cu educația, sănătatea sau cultura.

Anunțul a fost făcut marți, 29 mai 2018, într-o conferință de presă, de către vicepremierul Viorel Ștefan, acesta anunțând că actul normativ în acest sens va fi adoptat în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

„Beneficiari pot fi persoane cu vârsta între 16 și 26 de ani sau cu vârste între 26 și 55 de ani și sunt eligibili dacă urmează o formă de învățământ. Tinerii de 16-26 de ani pot primi credite de 40.000 de lei plus un bonus de 20.000 de lei, iar persoanele de 26-55 de ani pot primi 35.000 de lei plus un bonus de 20.000 de lei.

Dobânda este zero din perspectiva beneficiarului, pentru că toate dobânzile și comisioanele bancare aferente acestor credite sunt suportate de stat, prin Comisia Națională de Strategie și Prognoză, cu condiția plății la scadență a ratelor, iar garanția este acoperită de stat în proporție de 80%, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, urmând ca diferența să fie asigurată de beneficiar sau de un codebitor", a precizat Viorel Ștefan, citat de agerpres.ro.

Potrivit acestuia, cheltuielile care pot fi acoperite prin acest program sunt în:

Educație - plata cursurilor de specializare, calificare sau pregătire profesională; taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unități de învățământ din România; plata cărților, rechizitelor, revistelor de specialitate; taxa de participare la manifestări științifice și concursuri din România; costurile de transport pentru participarea la manifestări științifice din România sau din străinătate; achiziționare de calculatoare, laptop-uri, imprimante sau softuri și plata pentru chirie, utilități, loc cazare în cămine școlare sau studențești.

Cultură - abonamente culturale la cinema, teatru, operă, biblioteci și muzee.

Sănătate - costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervențiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naționale de sănătate publică.

Sport - echipamente sportive de uz personal și abonamente la activități sportive (fitness, înot etc.).

Locuințe - o parte din construcția sau achiziția unei locuințe și modernizarea sau renovarea locuinței.

Aceste credite se vor acorda pe o perioadă de 10 ani, prin programul „Investește în tine", de ele urmând să beneficieze aproximativ 8 milioane de români.

Lasă un comentariu