Petru Șerbănuț Ioan Baciu, „Contribuții la monografia comunei Solovăstru"

Distribuie pe:

În anul 1977, profesorul Șerbănuț Petru a reușit să finalizeze Monografia Comunei Solovăstru, o lucrare bazată pe o viață trăită în mijlocul solovestrenilor și a cărților. A preluat de la bătrânii satelor anumite povestiri adevărate din viața celor două sate și a încercat să găsească documente mai vechi. Cel mai vestit dascăl pe care l-a avut satul Solovăstru, ctitor al actualei școli, și-a sacrificat timp și bani pentru a lăsa comunității în care a trăit, o carte cu lucruri care nu trebuie lăsate pradă uitării. Din păcate, a realizat-o doar în patru exemplare, din care două au dispărut, așa că puțini locuitori ai celor două sate au avut-o în mână. De atunci au trecut 40 de ani în care s-au produs mari schimbări, numeroși specialiști au descifrat documente noi. Am găsit de cuviință ca lucrarea prof. Șerbănuț Petru să fie cunoscută de un număr cât mai mare de solovestreni și jăbinceni, la fel să aduc completările necesare. De aceea această lucrare prezintă fiecare capitol al monografiei profesorului Șerbănuț Petru, iar eu am adăugat, după o linie întreruptă, noile descoperiri. Încerc să nu repet ceea ce a realizat predecesorul meu, de aceea, cele scrise de mine sunt prezentate uneori fragmentar. Am încercat să respect ordinea capitolelor, deși uneori se puteau face unele modificări.

Am speranța că această lucrare va ajunge în casele unui număr mare de locuitori din Comuna Solovăstru, constituind o carte de căpătâi pentru urmașii noștri. Consider că alte lucrări vor aduce completări acestei monografii, pentru a întregi imaginea comunei.

Profesor Ioan Baciu

 

***

În decursul veacurilor, râul și-a schimbat albia, dealurile și lunca și-au modificat înfățișarea, pădurile seculare au dispărut și au fost plantate altele, așezările oamenilor s-au deplasat și risipit, drumurile și-au croit făgașe noi, altele s-au șters. Nu este ușor de a reda astăzi, în toate detaliile, locul și viața satelor în ansamblu. Șirul informațiilor ce le avem despre vremuri de demult se rupe.

Monografia unor așezări cum e Solovăstru și Jabenița îți cere ca să ai mult material, cât de cât bogat în date scrise, manuscrise, documente, arbori genealogici pentru cele mai vechi familii etc. Ori așa ceva n-am găsit, întrucât în arhiva Consiliului Popular Comunal lipsesc, în a bisericilor nu sunt, iar localitățile noastre n-au avut un trecut istoric sau cultural - economic însemnat pentru care să fi fost publicate în reviste sau cărți.

(...) O monografie cere multă trudă, cheltuială de energie și chiar efort material. Caut să salvez, prin prezenta și puținul ce se poate salva, privind trecutul de luptă al locuitorilor acestor sate de la gura râului Gurghiu, să redau adevărul și realitatea.

Solovăstru, 1977

Profesor Petru Șerbănuț

Lasă un comentariu