Pentru ca părinții să nu mai bea și să nu mai fumeze alocația copiilor...

Distribuie pe:

Îngrijorat de faptul că mulți părinți, mai ales din familii sărace, cheltuiesc puținii bani primiți de la stat, ca alocație pentru copii, pe băutură și țigări, Silviu Macovei, deputat PSD, va depune în Parlament un proiect de lege potrivit căruia alocația de stat pentru copii ar urma să se acorde prin intermediul unor bonuri valorice, cu care se vor putea achiziționa doar produse necesare copiilor.

„Am să susțin această inițiativă legislativă nu pentru a-i judeca pe unii români care trăiesc din alocațiile copiilor și nici pentru a complica un sistem de sprijin financiar oferit de stat, ci fiindcă sărăcia și, poate, câteodată, și reaua-voință îi împing pe unii părinți să folosească banii din alocație pentru a-și finanța viciile. Însă, acei bani nu le aparțin, ci sunt ai copiilor lor! Noi trebuie să ne asigurăm că banii sunt folosiți strict pentru nevoile celor mici!

Astfel, propun ca alocațiile pentru copii să fie înlocuite cu bonuri valorice speciale, tipărite cu elemente de siguranță, care să nu permită achiziția de alte bunuri decât cele care sunt folositoare celor mici.

Totodată, modificarea legislativă va include amenzi, atât pentru părinți, cât și pentru comercianții care acceptă trocuri sau alte moduri de folosire a acestor bonuri valorice pentru cumpărarea de băuturi alcoolice, țigări sau cafea", a explicat deputatul Silviu Macovei, citat de mediafax.ro.

Reamintim că, potrivit Legii nr. 61/1993, alocația de stat pentru copii este o formă de ocrotire acordată de către stat tuturor copiilor din România, de această alocație beneficiind toți copiii cu vârsta de până la 18 ani, dar și tinerii majori (până la 26 de ani), cu condiția ca aceștia să frecventeze cursurile unei forme de învățământ acreditate.

În prezent, cuantumul alocației pentru copii este de 200 de lei pentru copiii cu vârsta între 0 (zero) și doi ani, 84 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani și pentru cei îndreptățiți de peste 18 ani, și 200 de lei pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei și 18 ani.

Deși anul trecut (2017) s-a intenționat majorarea cuantumului alocației pentru copii, Parlamentul a respins propunerea, așa că alocația a rămas la nivelul celei din 2015.

Lasă un comentariu