„IN MEMORIAM VASILE CONȚIU" Festivalul-concurs național de folclor pentru tineri interpreți

Distribuie pe:

Primăria și Consiliul Local al Comunei Rîciu, Asociația pentru dezvoltare și cultură Mureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș organizează Festivalul - concurs național de folclor pentru tineri interpreți „În memoriam Vasile Conțiu". Evenimentul, aflat la cea de-a VII-a ediție, se va desfășura în perioada 18-20 iulie, în municipiul Târgu-Mureș și în comuna Rîciu.

Respect pentru valoarea autenticului tradițional din folclorul românesc

Organizatorii își propun valorificarea musical - interpretativă, autenticitatea cântecului tradițional românesc, dar și a portului popular. Totodată, scopul manifestării este de a menține vie memoria celui care a fost profesor, etnomuzicolog, dar și interpret al cântecului tradițional din Câmpia Transilvană - Vasile Conțiu. În acest sens, se oferă posibilitatea tinerilor interpreți, care cunosc și respectă valoarea autenticului tradițional din folclorul românesc, să ducă mai departe activitatea, numele și repertoriul lui Vasile Conțiu.

Etapele concursului

Desfășurarea concursului presupune mai multe etape.

Astfel, înscrierea va avea loc până în 1 iulie. Candidații vor putea trimite, nu mai târziu de 1 iulie, prin e-mail, la adresa liacodrina@gmail.com sau creatiemures@yahoo.com următoarele: fișa de înscriere completată și semnată, copia actului de identitate - și sub formă de poză (în cazul minorilor se atașează și copia CI a însoțitorului) și înregistrarea audio a cântecului ritmat cu care vor participa în concurs sau partitura acestuia. Aceste documente sunt obligatorii pentru înscrierea în concurs!

Vor urma: preselecția - în 2 iulie, jurizarea candidaților din județul Mureș, iar în 18 iulie jurizarea candidaților din alte județe; anunțarea candidaților admiși în concurs este programată în 2 iulie, pentru cei din județul Mureș, și în 18 iulie, pentru concurenții din alte județe. Concursul se va derula în 18 iulie, la Sala mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, Gala laureaților în 19 iulie, iar Spectacolul de gală al laureaților și al invitaților speciali în 20 iulie, în comuna Rîciu, pe scena special amenajată în aer liber, în cadrul Târgului de Sf. Ilie.

Preselecția se va desfășura la Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, în prezența juriului festivalului. Organizatorii își rezervă dreptul de a elimina din concurs pe acei candidați care nu au îndeplinit toate formalitățile cerute de faza de înscriere. Netrimiterea înregistrării audio a cântecului ritmat sau partitura atrage după sine neparticiparea în concurs.

Vor fi selecționați maximum 12-16 concurenți dintre cei înscriși.

Condiții de participare

Festivalul-concurs național de folclor pentru tineri interpreți „În memoriam Vasile Conțiu" este deschis tuturor tinerilor interpreți vocali de muzică populară, cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 ani, care dovedesc atât calități interpretative deosebite, cât și respect vizavi de portul național.

În concurs se vor interpreta două cântece: unul (doină, baladă, cântec doinit) fără acompaniament orchestral, de maximum două strofe și unul (de preferință ritmat) cu acompaniament orchestral. La final, în maximum 2 minute se va prezenta costumul popular, în grai local.

Timpul maxim acordat fiecărui concurent va fi de 7 minute.

Acompaniamentul muzical pentru concurs și recitaluri va fi susținut de Orchestra Hora din Reghin.

Organizatorii asigură cazarea și masa pe perioada concursului pentru toți concurenții care trec de preselecție și care provin din alte județe. Concurenții minori au dreptul la un singur însoțitor pentru care organizatorii plătesc cazarea și masa. Cheltuielile de transport vor fi suportate de concurenți sau instituția culturală pe care o reprezintă.

Nu se percepe taxă de participare. Toți participanții la Festivalul-concurs național de folclor pentru tineri interpreți „În memoriam Vasile Conțiu" vor primi diplome de participare.

Jurizarea

Juriul va fi format din specialiști în domeniu, care vor puncta fiecare concurent, având în vedere criterii precum calitatea vocii și a interpretării, autenticitatea repertoriului, frumusețea și autenticitatea costumului popular, ținută scenică. Președintele juriului va fi Violeta Ianculescu - realizator Societatea Română de Radiodifuziune.

Festivitatea de premiere va continua cu un recital susținut de interpreți tineri și consacrați.

Se vor acorda: Marele premiu și Trofeul Festivalului „Vasile Conțiu" (1.500 de lei), premiul I (1.000 de lei), premiul II (800 de lei), premiul III (600 de lei), mențiune 1 (400 lei), mențiune 2 (400 lei) și premiul special pentru costum popular autentic (400 lei).

De asemenea, se vor mai oferi diplome și alte premii speciale acordate de juriul festivalului, sponsori, media…

Câștigătorul Trofeului festivalului nu va mai putea concura la edițiile următoare, dar va putea participa ca invitat la spectacolul de gală al edițiilor viitoare.

 

Lasă un comentariu