„Cu un ochi la slănină și celălalt la făină", Chișinăul-frate, pe axa Washington-Bruxelles-Moscova!!!!

Distribuie pe:

Capitala Republicii Moldova are un nou primar. Duminică, 3 iunie 2018, a avut loc turul doi al alegerilor noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. Liderul platformei „Dreptate și Adevăr" (DA), pro-europeanul Andrei Năstase l-a învins pe socialistul Ion Ceban, acumulând 52,57% din voturile cetățenilor. Lupta a fost destul de strânsă, dacă luăm în considerare și voturile contracandidatului său (47,43%), despre a cărui inimă se spune că „bate în ritmul orologiului de la Kremlin".

Directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, consideră că votul din 3 iunie a fost al unui anti-sistem și o moțiune de cenzură pentru actualul guvern. Declarația a fost făcut în cadrul ediției speciale a emisiunii „Politica Nataliei Morari".

Întrebat dacă victoria din turul doi îi aparține personal sau e mai degrabă un vot de protest, Năstase a evitat să ofere un răspuns direct: „Putem să vorbim despre acest vot în diverse ipostaze, diverși termeni. A renăscut speranța că locuitorii Chișinăului nu s-au lăsat atrași în capcana întinsă de binomul Plahotniuc-Dodon și a demonstrat că se poate să păstrăm Chișinăul pe linia civilizației".

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, consideră că alegerile din 3 iunie sunt istorice, adăugând că a fost obținută victoria față de regimul înarmat cu miliarde furate. El enumeră trei realizări importante legate de victoria votanților lui Andrei Năstase și doar a lor: „1. VICTORIA oamenilor în fața regimului înarmat cu miliardele furate, mass-media, manipulatorii și aparatul puternic coercitiv; 2. SPERANȚA înviată în toata Moldova precum că de noi, de voturile noastre, mult depinde, și că noi putem schimba lucrurile în țara noastră; 3. RESPONSABILITATEA forțelor antioligarhice, mandatate cu încrederea cetățenilor, care de mulți ani așteaptă schimbări fundamentale în bine."

„Moldova va face o alegere între două tipuri de civilizație, nu între Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică, nu între Bruxelles și Moscova. Îți alegi un model de viață: ori mergi spre Occident și îți asumi modelul occidental de civilizație, ori rămâi într-o zonă băltită, gri, care tot zona Moscovei este." - a declarat, la RFI, istoricul și expertul politic bucureștean Armand Goșu, un fin cunoscător al actualității politice de la Chișinău. În opinia lui, opoziția pro-occidentală și anti-oligarhică are mari șanse să repete victoria de la municipale la alegerile parlamentare din toamnă.

Victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinău a devenit subiect de știre pentru presa internațională - titrează jurnal.md. Mai multe instituții prestigioase, precum Washington Post, New York Times, Daily Mail, Radio Free Europe, Associated Press, au reflectat scrutinul care a avut loc ieri în capitala Republicii Moldova.

„Un candidat pro-european, care se opune oligarhilor și politicii pro-ruse din fosta republică sovietică, a devenit primar de Chișinău", scrie publicația americană „Washington Post". Andrei Năstase, în vârstă de 42 de ani, este unul dintre organizatorii protestelor de amploare din 2015, declanșate de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova, comentează jurnaliștii americani. Despre victoria lui Andrei Năstase scrie și un alt cotidian american: „Liderul Platformei DA l-a învins pe socialistul Ion Ceban, care a cerut relații mai strânse cu Moscova".

Publicația britanică „Daily Mail" informează că alegerile au fost organizate după ce fostul primar, Dorin Chirtoacă, a demisionat fiindcă pe numele său a fost deschis un dosar pentru trafic de influență, despre care el a spus că este motivat politic. „Radio Free Europe" relatează că Andrei Năstase, primarul ales al capitalei RM, a chemat populația la unitate, în vederea campaniei pentru alegerile parlamentare din toamnă: „Să continuăm în același mod, să rămânem uniți și astfel vom reuși în viitor, atât în Parlament, cât și în celelalte alegeri", a spus Năstase. Totodată, președinta PAS, Maia Sandu, alături de aliatul său, a declarat: „Astăzi am obținut o victorie importantă, iar în toamnă vom obține următoarea victorie importantă în Parlament".

„Pentru România, reușita lui Năstase e o mică victorie, obținută mai mult accidental, după ce s-a mizat greșit pe o alianță cu un guvern fals european, corupt și controlat prin șantaj." - susține doctorul în Științe Politice, cercetătorul la Institutul Diplomatic Român, Ileana Racheru. „La București, falșii geopoliticieni și strategii mercenari își rod unghiile, îngrijorați că vor pierde stipendiile trimise de la Chișinău și granturile oferite în dreapta Prutului pentru «a salva» RM din mâinile lui Putin. Pentru ei, victoria lui Ceban ar fi fost «mană cerească». Ne place sau nu, pentru unii soarta fraților moldoveni e doar o afacere….la fel și obiectivele strategice ale României cu privire la RM. (…) Tot pentru România, marea bătălie de abia începe, în perspectiva alegerilor parlamentare. Să sperăm că, în toamnă, România nu va strânge cioburile unei R. Moldova făcută țăndări de forțe politice care promovează jocul Moscovei (fără ca aceasta să fi investit în dezastrul moldovenesc). Rusia nu mai folosește metodele clasice ale investițiilor în pro-ruși declarați, se mulțumește cu dezastrul făcut de falșii europeni corupți. România îi ajută, astăzi, pe cetățenii R. Moldova, mai mult prin propriul model de reformare post aderarea la UE, prin exemplul de mobilizare a cetățenilor, decât prin strategiile călăilor geopoliticieni. (…) În tabăra lui Plahotniuc e jale mare și multe înjurături pentru toți consilierii și consultanții plătiți din miliardul dispărut în neant….Urlete de groaza pușcăriei însoțesc planurile pentru parlamentare. (…) Pentru cetățenii onești (indiferent de etnie) ai R. Moldova, victoria lui Năstase e doar o mică schimbare într-un sistem politico-instituțional profund afectat de corupție. O schimbare care se poate dovedi efemeră în absența continuității la parlamentare… R. Moldova s-a pierdut, undeva, în anii 1990, iar efortul de recuperare e imens și pe termen lung".

Deputatul Uniunii Salvați România, Matei Dobrovie, a transmis un mesaj de felicitare liderului Platformei Demnitate și Adevăr: „Schimbarea începe de la Chișinău! Felicitări bunului meu prieten Andrei Năstase pentru victoria mare din această seară împotriva unui fost comunist deghizat în socialist. O rază de speranță se ivește la Chișinău: majoritatea cetățenilor care au participat la vot au înțeles blatul dintre Plahotniuc și Dodon și s-au exprimat anti-oligarhie și pro-UE." - a scris Dobrovie pe pagina sa de Facebook. - „Nu va fi o misiune ușoară, deoarece, majoritatea în Consiliu este deținută de socialiști, dar este un semnal clar că R. Moldova își dorește europenizare și dezoligarhizare", a adăugat Dobrovie.

O știre de ultimă oră, confirm faptul că Liga Aleșilor Locali unioniști din Republica Moldova solicit premierului de la București Viorica Dăncilă, precum și președinților Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, primirea în audiență a unei delegații din partea primăriilor unioniste și înființarea unei instituții care să coordoneze relaționarea cu acestea.

„Peste 100 de primari din Republica Moldova care au semnat Declarațiile de Unire cu România au lansat un apel către Guvernul și Parlamentul României. Liga Aleșilor Locali unioniști, întrunită la Chișinău, solicită Vioricăi Dăncilă și Cabinetului său, lui Liviu Dragnea și Camerei Deputaților, lui Călin Popescu-Tăriceanu și Senatului să primească în audiență delegații din partea primăriilor unioniste din Republica Moldova și să înființeze o instituție care să coordoneze relaționarea cu acestea", se arată într-un comunicat al platformei „Acțiunea 2012".

„Împreună am decis să solicităm Guvernului și Parlamentului României susținerea primăriilor care au votat pentru Reunire. Pentru a avea un dialog de colaborare, pentru aprofundarea relațiilor noastre este necesar ca autoritățile române să constituie o instituție care ar avea ca obiectiv relația directă cu primăriile din Republica Moldova. Noi am simțit în ultima perioadă o deschidere din partea autorităților române, considerăm că avem tot dreptul moral să cerem susținere de la statul pe care noi dorim să-l reunim. Liga Aleșilor Locali Unioniști și-a propus să participe la toate acțiunile desfășurate cu prilejul Anului Centenar și va contribui la colectarea semnăturilor pentru modificarea Constituției României privind obiectivul reîntregirii naționale", a declarat Petru Frunze, primar de Puhoi, raionul Ialoveni. „Susținerea directă a autorităților de la București față de noi, primarii care am semnat pentru Reunire cu Țara, va demonstra deschiderea spre o colaborare eficientă cu populația din Republica Moldova", a spus și Lilian Botnaru, primarul de Lozova, raionul Strășeni.

Reprezentanții „Acțiunea 2012" precizează că apelul Ligii Aleșilor Locali Unioniști către Guvernul și Parlamentul României a fost lansat în contextul în care Andrei Năstase, candidatul forțelor proeuropene, a câștigat alegerile locale anticipate pentru Primăria municipiului Chișinău.

„În urma unei consultări publice realizate în perioada 1 - 19 aprilie de Centrul Social-Politic European, 55%  dintre chișinăueni ar vota pentru Unirea cu România, în timp ce 45% ar vota împotrivă", se mai precizează în comunicat.

Drumul spre Europa este lung, dar porțile s-au deschis.

„Pentru mine, victoria lui Andrei Năstase este un miracol într-un timp de ciumă. Să câștigi bătălia

într-un stat ca al nostru, cu instituțiile principale coordonate în mod banditesc, cu aproape toată mass-media pusă să te denigreze non-stop, este mai mult decât o victorie". - a declarat Maria Ciobanu, deputat PLDM. - „Așa cum gâștele sacre ale Capitoliului din Roma ar fi dat alarma și ar fi asigurat, astfel, romanilor, o victorie militară asupra galilor, cimentarea binomului Plahotniuc-Dodon a speriat cetățenii, trezindu-le simțul vigilenței și al demnității. De azi încolo, bătălia pentru Primăria Municipiului Chișinău trebuie să ne servească drept model de mobilizare exemplară, de voință populară, de spirit de echipă, de încredere în oamenii de bună-credință care pot rezista într-un război fără reguli. Lupta adevărată abia începe. Să ne ținem bine, e amețitor!".

După anunțarea rezultatelor finale, mulțumind alegătorilor și asigurându-i că va fi primarul tuturor, Andrei Năstase a declarat că începe o nouă etapă pentru Capitală, adăugând că au fost puse bazele pentru consolidarea forțelor antioligarhice din Republica Moldova: „Este un nou început, am pus bazele unei alianțe solide a forțelor proeuropene, antioligarhice în perspectiva alegerilor parlamentare, când suntem obligați să depunem toate eforturile pentru a scoate toată țara din captivitate. Trebuie să rămânem consolidați și să avem o echipă bună. Trebuie să venim cu cea mai bună ofertă și la alegerile parlamentare, să facem o figură frumoasă și să dăm o lovitură decisivă", a conchis noul primar general al Chișinăului, Andrei Năstase.

Așa să fie! Doamne, dă!

Lasă un comentariu