AMBASADORII CENTENARULUI

Distribuie pe:

Se vorbește mult despre tradiții, la noi. Mai ales acum, în anul Centenarului. Multă vorbă, puține fapte, atunci când ne referim la tradițiile vii, acei invarianți culturali care ne definesc și care trăiesc doar moșteniți, din generație în generație. Exemplul viu al unei astfel de moșteniri e formația de dansuri populare „Flori Mureșene" din Chețani. În urmă cu doi ani, formația era doar un gând frumos în mintea câtorva sufletiști. Nu tu membri, nu tu taraf, nu tu costume, nimic. Toate acestea au fost rezolvate cu contribuția primarului Emil Florin Mocan, a sponsorilor și a altor oameni de bine. Au fost confecționate costume noi, s-a rezolvat problema acompaniamentului muzical, a instructorului și a locului pentru repetiții. Treptat, s-a închegat și formația: copii de școală, de la clasa zero la clasa a opta.

Primele petale ale succesului „Florilor Mureșene" au apărut în Câmpia Turzii la festivalul „Copiii au talent", organizat de Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară Câmpia Turzii, 10 iunie 2017, unde micii dansatori au obținut premiul de popularitate, la secțiunea „Talentul meu - dansul". Era primul succes al copiilor și al instructorului formației, Vasile Songoti. Au urmat alte spectacole, cele mai multe pentru sătenii din Chețani. Bărbuncul, Purtata, Ponturile și Învârtita sunt jocuri din zonă, din comună, pe care copiii le-au văzut și la părinții sau bunicii lor și s-au apucat să le învețe, ducând mai departe obiceiurile. Aprecierile, succesele au întărit încrederea micilor dansatori, au născut mândrii și au conturat noi proiecte ambițioase.

INTERNATIONAL FESTIVAL OF FOLKLORE „IFF PIERIA 2018" IN PARALIA (KATERINI) sau, pe românește, Festivalul Internațional de Folclor din Paralia este o manifestare brevetată de Asociația Europeană a Festivalurilor de Folclor, extrem de bine cotată, având 9 puncte din 10, la aprecieri, care se referă nu doar la calitatea artistică, ci și la condițiile asigurate participanților. Cu alte cuvinte, este o manifestare prestigioasă, la nivel european și a devenit ținta ansamblului „Flori

Mureșene". Ca întindere și număr de locuitori, Pieria e unul din cele mai mici județe din Grecia modernă, având aproximativ 1500 kmp și mai puțin de 150.000 de locuitori.

Pieria se întinde pe malul golfului Thermaikos, cam de la Methoni până la Nei Pori și spre continent până la vârful Mytikas, are o formă triunghiulară, iar capitala este la Katerini, cel mai mare oraș din județ, cu aproximativ 50.000 de locuitori.

Desigur, copiilor din Chețani le-au trebuit bani pentru deplasare, casă și masă și, nu în ultimul rând, aprobarea de participare, din partea organizatorilor, care presupune un program de înalt nivel artistic și limpede autenticitate. Una era să joci pentru familie și prieteni, pe scena Căminului din Chețani, și alta să performezi în fața lumii întregi și să-i convingi pe străini că ai valoare și ești autentic. Toată lumea s-a mobilizat, primarul, sponsorii, părinții. Drumul, cazarea și masa pentru protagoniști au fost plătite de primărie și sponsori, părinții, care și-au însoțit odraslele la festival, mergând acolo pe propria cheltuială. Cât despre copii, ei au înțeles că nu-i de șagă și au dat tot, în numeroase repetiții, pentru a fi cei mai buni dintre cei buni...

La ediția din acest an a festivalului au participat formații folclorice din Polonia, Ucraina, Grecia, Turcia, Serbia, Bosnia, Croația, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Italia, Ungaria. Ai noștri au fost printre cele mai tinere - dacă nu cumva chiar cea mai tânără - formații. Totul era pus în joc: reputația, prestigiul, calitatea reprezentării. La urma urmelor, acești dansatori reprezentau comuna, județul, țara. Zece minute. Atât aveau la dispoziție micii artiști pentru a lămuri lumea largă asupra valorilor și tradițiilor ai căror reprezentanți erau. Sigur, au fost temeri, emoții. Dar copilașii s-au achitat de-a dreptul profesionist de sarcini și au impresionat asistența, dar și pe specialiștii aflați la festival. Dovada: au fost invitați și pentru edițiile viitoare!

Pentru că un astfel de succes merita recompensat, primarul s-a gândit să-i invite pe micii performeri la primărie. Și care dată ar fi fost mai bună decât 1 iunie? S-au pregătit dulciuri, sucuri și Emil Florin Mocan a îmbrăcat straie de sărbătoare, neezitând niciun moment în a-și pune eșarfa tricoloră, pe care o poartă primarii, ca semn distinctiv, în timpul solemnităților, recepțiilor, ceremoniilor publice. Ca la o primire oficială. În definitiv, primea ambasadori. Ambasadorii Centenarului, funcție care - deși imaginară - are o greutate și importanță mai mare decât zorzoanele cu care se împăunează unii. În ciuda succesului repurtat la un reputat festival folcloric de talie europeană, copiii au rămas aceiași, timizi, cuminți dar parcă mai frumoși, mai îndrăzneți. Acești copii minunați ne-au reprezentat cu cinste, demnitate și calitate, motiv pentru care merită să-i amintim: Chirai Liviu Alexandru, Chirai Maria Elena, Brașovean Lavinia Andreea, Brașovean Ștefania Maria, Sărac Adelina Cristiana, Olaru Diana Otilia, Olaru Bogdan David, Puiac Raul Claudiu, Puiac Vasile, Apahidean Diego Gabriel, Apahidean Marina Gabriela, Rusu Petruța Ioana Cristina, Puiac Sebastian. Mulțumiri tuturor: copiilor, părinților, administrației locale, sponsorilor. Toți au fost, fie și pentru pentru zece minute doar, ambasadorii Centenarului României și și-au făcut cu prisosință datoria.

 

Lasă un comentariu