Cartea - Daniela Clinceag, Lunca Bradului Războiul pentru întregirea națională 1916-1918

Distribuie pe:

Mihail Kogălniceanu afirmă că „după priveliștea lumii, după minunile naturii, nimic nu este mai interesant, mai măreț, mai vrednic de luare aminte decât istoria". Cercetarea trecutului poporului nostru, trecut de multe ori însemnat cu sânge de erou, ne întărește cu prisosință în suflet dragostea de neam și simțul demnității naționale, prin plămădirea și existența bimilenară și continuă a poporului nostru în aria geografică în care el s-a format. Mai întâi de toate, cercetarea trecutului poporului român ne întărește convingerea că ne-am născut și am rămas aici, mereu, în toate timpurile, oricât de potrivnice au fost împrejurările prin care am trecut. Cercetarea trecutului poporului român scoate în evidență adevărul că el a fost călăuzit permanent de idealul unității sale naționale, ideal pentru care a trebuit să lupte, de-a lungul timpului, și să producă mereu eroi martiri ai neamului românesc. Cartea neamului nostru ne arată pilde de eroism ale înaintașilor, pentru apărarea pământului strămoșesc de cotropitori străini, pentru împlinirea idealului de unitate națională și dreptate socială. Cartea neamului nostru, de multe ori, s-a scris cu litere de sânge. La vremuri de răscruce, românii au luptat până la jertfa supremă, și-au apărat glia strămoșească pe care au sfințit-o cu scump sângele lor.

Avem în fața ochilor noștri trupești și sufletești o lucrare de mare valoare, intitulată: Lunca Bradului Războiul pentru întregirea națională 1916-1918, o carte de-a dreptul tulburătoare, răscolitoare, emoționantă, în care este prezentată lupta și jertfa de sânge pe care au adus-o oamenii din Lunca Bradului, pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, autoarea cărții fiind doamna prof. Daniela Clinceag, un dascăl devotat slujirii învățământului românesc.

Primul Război Mondial a însemnat și continuă să rămână în istoria poporului nostru, ca un act nedezmințit și în veac mărturisitor despre vrednicia acestui popor, despre setea lui de libertate, dreptate și neatârnare, o expresie a jertfelniciei pentru înfăptuirea idealului national deschizător de drum nou spre împlinirea unor realizări din ce în ce mai mărețe, asemenea acelora din 1918, când s-a realizat unitatea tuturor românilor. Dar el a exteriorizat și spiritul de solidaritate și întrajutorare caracteristic românilor trăitori pe toate meleagurile de atunci și de azi ale pământului strămoșesc. Românii de toate stările, de toate categoriile sociale, de toate vârstele și ocupațiile și-au înmănunchiat, atunci, sârguințele și au venit, pe felurite căi, în sprijinirea morală și materială a luptătorilor de pe fronturile Primului Război Mondial.

Cartea aceasta, a doamnei prof. Daniela Clinceag, este extrem de bine structurată și, de asemenea, este foarte bine documentată. Reiese din paginile acestei lucrări că ea reprezintă rodul unei intense munci de studiu și cercetare, a unei trude necontenite, desfășurată pentru scoaterea la iveală a adevărului istoric și propovăduirea lui. Această carte reprezintă o contribuție substanțială la dezvoltarea istoriografiei românești contemporane și contribuie la cunoașterea jertfelor de sânge pe care le-au dat românii din Lunca Bradului în timpul Primului Război Mondial.

Eroii din Lunca Bradului din Primul Război Mondial: Cif Vasile, Cif Filip, Croitor Dumitru, Croitor Mihail, Jârcan Mihail, Jârcan Arsinte, Gliga Alexandru, Croitor Savu Toader, Moldovan Mihail, Gliga Ilie, Bândilă Simion, Kapakz Simion, etc., precum și toți eroii români căzuți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, indiferent din ce loc erau, toți împreună formează acea sfântă cunună de eroi martiri ai neamului românesc, care și-au dat viața pentru neam și pentru țară.

Fiecare dintre cei căzuți, pe fronturile Primului Război Mondial, a îmbrăcat veșmântul eroului și cununa martirului. Prin rolul lor istoric, acești eroi și-au câștigat laurii nemuririi. Pentru vrednicia faptelor lor, suntem obligați să le purtăm o veșnică și pioasă amintire, să înălțăm către cer, pentru ei, rugăciunile noaste, se cuvine să le aducem cinstea, lauda și recunoștința noastră, a urmașilor, a celor ce simțim românește, a celor ce ne prețuim istoria.

O felicit pe doamna prof. Daniela Clinceag, care a trudit la realizarea acestei lucrări extrem de importante, care ne aduce în fața ochilor noștri sufletești, lupta și jertfa de sânge ale minunatelor plaiuri ale localității Lunca Bradului, din timpul marelui război, doresc să-i urez mult succes în activitatea sa de dascăl, dar și în cea de cercetare și studiere a trecutului istoric al neamului românesc.

Lasă un comentariu