Aproape două treimi dintre români își administrează singuri medicamente pentru durere!

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj de opinie realizat de firma Docbook (singura aplicație din România pentru programări online la medic), aflăm că, deși peste 90% dintre români sunt înscriși la un medic de familie, 73% dintre ei își administrează singuri medicamente pentru durere, la medic ajungând doar în caz de boală. Astfel, aproape două treimi aleg să se trateze așa cum consideră de cuviință, pentru afecțiuni considerate ușoare, cum ar fi durerile de cap, durerile dentare sau stările generale de rău.

„Respondenții la sondaj au asociat stările febrile, tusea și voma cu gripa (36%), cu răceala (17%), cu intoxicația (12%) sau cu insolația (3%). Durerile în piept sunt și ele interpretate cu lejeritate de către aproape jumătate dintre români. 23% consideră că acestea sunt semn de atac de cord, iar alți 17% le asociază cu stresul. Din fericire, un procent semnificativ, aproape 50%, consideră că, în cazul în care au astfel de dureri, este mai bine să nu facă interpretări personale, ci trebuie să apeleze la un medic. Nu se întâmplă însă acest lucru dacă durerile sunt trecătoare.

Printre durerile ignorate de români se numără și cele dentare. Mai mult de jumătate dintre ei se tratează singuri și nu merg la dentist de la primele simptome stomatologice. De obicei, ei ajung la dentist doar când nu mai pot suporta durerile, deși specialiștii recomandă vizite din 6 în 6 luni.

Pe de altă parte, studii recente, efectuate la nivel european, arată că un părinte din șapte își tratează copilul singur, că o femeie din patru își decide singură tratamentul după ce a căutat pe Google interpretarea simptomelor sau analizelor efectuate, în timp ce tot 73% dintre români și-au administrat singuri un tratament cu antibiotice.

De ce nu merg românii la medic? În general din lipsa timpului, a banilor, dar și pentru că ei consideră că nu au nevoie de un medic. Impresia lor este că automedicația îi va ajuta să economisească timp și bani, însă adevărul este că pot ajunge la polul opus.

Automedicația are două fețe: una bună - dacă este făcută cu măsură și discernământ, și una periculoasă. Riscurile automedicației sunt întârzierea și eroarea în diagnosticare, apariția complicațiilor afecțiunii și instalarea efectelor adverse.

Simptomele nu trebuie tratate independent, ci luate în ansamblu, alături de o mulțime de alte detalii. De exemplu, dacă ai dureri în piept, dar și fumezi, ai hipertensiune sau ești diabetic, sau pur și simplu ești trecut de prima tinerețe și ești stresat, o vizită la medic îți poate prelungi viața, la propriu.

Totuși, automedicația nu trebuie exclusă total, pentru că asta ar duce la aglomerarea unui sistem și așa extrem de aglomerat. Ea trebuie însă limitată la lucruri banale și doar în lipsa factorilor de risc, cum ar fi fumatul, hipertensiunea, diabetul și vârsta înaintată.

Categoriile cele mai expuse riscurilor automedicației sunt vârstele extreme (copiii și bătrânii), pacienții cu boli cronice progresive și pacienții care au o medicație de fond. În România, medicamentele cel mai des autoadministrate sunt antiinflamatoarele, analgezicele, antibioticele și OTC-urile (medicamente fără prescripție medicală)", se arată în cercetarea Docbook, citată de agerpres.ro.

Sondajul a fost realizat online, în perioada 1 - 20 mai 2018, pe 578 de persoane din mediul urban, în majoritate femei.

Lasă un comentariu