La Carei, Monument închinat românilor expulzați de horthyști

Duminică, 17 iunie, de la ora 12.00, Asociația foștilor refugiați și expulzați în urma Diktatului de la Viena organizează, la Carei, ceremonia dezvelirii Monumentului comemorativ închinat refugiaților și expulzaților din anul 1940. Monumentul este amplasat în curtea-parc a Bisericii românești greco- catolice „Sf. Apostol Andrei", lângă catargul sfințit în decembrie 2017.

Este primul monument de acest gen din țară și a fost ridicat, după mai bine de trei ani de șicanări și piedici, într-un oraș în care primarul, viceprimarul și 12 din cei 19 consilieri locali sunt membri UDMR. Intrarea proiectului pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local a fost întârziată nouă luni, apoi varianta inițială a fost refuzată pe motiv că „nu putem umple orașul de cruci", pentru ca după aceea să fie oferit ca amplasament un colț al unei stații de taxi din oraș. Nu la fel de dificil este să ridici în Carei monumente dedicate maghiarilor, două dintre acestea fiind lipsite și în prezent de autorizație, precizează organizatorii.

În urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940, Ardealul de Nord a fost ocupat de armata ungară, care a impus un regim odios pentru români. Limba română a fost interzisă și, numai din zona Careiului, au fost expulzate sau nevoite să se refugieze sute de familii de români. Monumentul a fost realizat prin contribuția financiară majoră a familiei Bertieanu din Carei, a Consiliului Județean, prin proiect depus de Asociația județeană a foștilor refugiați și a domnului Mihai Pătrulescu.

La manifestare sunt așteptați toți cei care doresc să cinstească memoria românilor care au îndurat suferința, pentru că au ales să își păstreze identitatea.

 

Lasă un comentariu