În Dosarul Revoluției, PROCURORII MILITARI VOR AUDIA APROXIMATIV 6.000 DE PERSOANE VĂTĂMATE

Distribuie pe:

Pentru continuarea cercetărilor în Dosarul Revoluției, secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anunță că, în perioada imediat următoare, procurorii militari vor proceda la audierea persoanelor vătămate, părților civile ori a succesorilor acestora.

„Având în vedere obiectul cauzei, respectiv infracțiunile contra umanității prevăzute de art. 439 din Codul Penal, săvârșite în perioada 17 - 31 decembrie 1989, în prezent se fac verificări pentru identificarea tuturor persoanelor care, în perioada anterior menționată, au fost ucise sau rănite, au suferit vătămări fizice sau psihice ori au fost private de libertate într-un mod grav, pentru identificarea succesorilor acestora, dacă este cazul, precum și a domiciliilor lor actuale.

Toate persoanele vătămate, părțile civile ori succesorii acestora vor fi citate la sediile parchetelor militare din București, Iași, Cluj și Timișoara sau la inspectoratele județene de poliție din județele în care acestea își au domiciliul, respectiv la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

Audierile vor fi făcute de către procurorii militari sau organele poliției judiciare, în baza ordonanțelor de delegare emise de către procurorii militari de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Persoanele care vor fi citate sunt rugate să prezinte, cu ocazia audierii, actele medico-legale care atestă vătămările suferite în contextul evenimentelor din decembrie 1989, documentele care atestă calitatea de succesori ai persoanelor vătămate și părților civile, precum și orice alte documente referitoare la existența unor dosare penale sau civile, având ca obiect vătămările suferite și prejudiciile cauzate în cursul evenimentelor din decembrie 1989.

Având în vedere numărul mare al persoanelor care vor fi chemate pentru audieri, acestea sunt rugate să se prezinte la sediul unităților de parchet sau de poliție indicate în citații, numai la data și la ora menționate.

Din verificările efectuate până în acest moment, se estimează numărul total al persoanelor vătămate și părților civile la aproximativ 6.000.

Aproximativ 6.000 de părți civile și vătămate, precum și urmași ai acestora, urmează să fie chemate la audieri de procurorii militari în Dosarul Revoluției", precizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un comunicat de presă.

Reamintim că, în acest dosar, sunt urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității fostul președinte, Ion Iliescu, fostul premier, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale și viceprim-ministru, Teodor Brateș, fost redactor-șef adjunct al Redacției „Actualități" din TVR, generalul locotenent în rezervă Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare și membru al Consiliului Militar Superior, și amiralul în rezervă Emil (Cico) Dumitrescu, acesta fiind acuzat că a acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist.

Anul trecut, în decembrie, Parchetul Militar anunța că, în urma administrării de probe în Dosarul Revoluției, concluzia anchetatorilor este că, în decembrie 1989, nu a existat vid de putere, ci o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale și distrugeri. 

Lasă un comentariu