Omul, rugăciunea și... știința

Distribuie pe:

„Cum trebuie să ne rugăm? Tehnica rugăciunii am învățat-o de la misticii creștini, începând cu Sf. Pavel până la Sf. Benedict, precum și de la mulțimea apostolilor necunoscuți, care de 20 de veacuri au inițiat popoarele Apusului în tainele trăirii vieții religioase. Dumnezeul lui Platon era inacceptabil în măreția lui. Cel al lui Epictet se confunda cu sufletul lucrurilor. Iehova era un despot oriental care inspira teroare și nicidecum dragoste. Dimpotrivă, creștinismul l-a apropiat pe Dumnezeu omului, i-a dat o înfățișare. A făcut din El Tatăl nostru, Fratele nostru, Mântuitorul nostru. Pentru a ajunge la Dumnezeu nu mai sunt necesare ceremonii și sacrificii sângeroase. Tehnica rugăciunii s-a simplificat".

Alexis Carrel (1873-1944), chirurg și biolog francez. Laureat al Premiului NOBEL în Medicină și Fiziologie (fondatorul transplantologiei - transplantul de țesuturi și organe). Profesează ca medic și predă anatomie și chirurgie la Universitatea din Lyon. După anul 1904 este profesor universitar la Universitatea de Medicină din Chicago, iar după 1906 îl găsim la Institutul de Cercetări Medicale Rockefeller din New York. Alexis Carrel primește recunoașterea publică a efortului său în domeniul cercetării chirurgiei experimentale și în special vasculare, al transplantului de țesuturi și organe în 1912, când i se acordă Premiul Nobel pentru Medicină.

***

„Omul modern, în general, oricâtă bunăvoință ar avea, în mod obișnuit nu este în stare să-și imagineze cât de mare a fost importanța conținutului religios de conștiință pentru modul de viață, pentru cultură și caracterele popoarelor".

Maximilian Weber (1864-1920), sociolog german, economist politic, unul din fondatorii studiului modern al sociologiei și administrării publice. A fost unul din negociatorii Germaniei la Tratatul de la Versailles și membru al comisiei însărcinate cu susținerea Constituției de la Weimar. S-a ocupat și de studiul sociologiei religiilor și al guvernului.

***

„Știința nu poate explica existența fiecăruia dintre noi printr-un sine unic. Biblia poate - și o face prin cuvintele celor care îl caută pe Dumnezeu".

Sir John Eccles (1903-1997), australian neurofiziologist și filosof. Laureat NOBEL în Medicină și Fiziologie (studii în domeniul neurofiziologiei, creierului și psihicului uman, fondatorul electrofiziologiei). A crezut întotdeauna într-o Providență Divină care operează în plus față de ce se întâmplă în evoluția biologică a materiei. A fost numit cavaler de licență în 1958, ca recunoaștere a serviciilor de la cercetarea fiziologică. A fost Membru de Onoare în Societatea Americană de filosofie și a fost numit Companion al Ordinului Australiei.

***

P.S. „Cine îmi va da pe cineva să mă asculte? Iată aici iscălitura mea! Cel mai puternic să-mi răspundă!... Îi voi da socoteală Lui, de toți pașii mei, ca un principe mă voi înfățișa înaintea Lui" (Iov 31, 35).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu