Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, la Târgu-Mureș: „Există ceva care ne definește ca membri ai unei comunități unite…"

Distribuie pe:

La invitația UDMR și a Consiliului Județean, la Târgu Mureș a fost organizată, ieri, dezbaterea cu tema „Patrimoniul cultural - factor de dezvoltare regională și coeziune socială", cu participarea Comisarului european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics. Gazda evenimentului a fost președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, dezbaterea fiind moderată de vicepreședintele executiv al UDMR pentru cultură, Hegedüs Csilla. La discuții au mai participat europarlamentarul UDMR Sógor Csaba, directorul Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán, directorul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, directorul Administrației Fondului Cultural Național, Irina Cios, și directorul de programe al Fundației Transylvania Trust, Furu Árpád.

În cadrul reuniunii, Tibor Navracsics a declarat că, prin dezvoltarea Uniunii Europene, aceasta s-a diversificat, însă pare că s-a uitat ce înseamnă comunitatea europeană în sine și care sunt aspectele care o unesc.

„În ultimii 10 ani și chiar mai mult, prin modul în care Uniunea Europeană s-a dezvoltat, putem să întrebăm dacă UE poate fi identificată cu Europa în sine sau dacă identitatea Uniunii Europene este identică cu Europa. Eu, ca membru al Comisiei Europene, cred că, prin modul în care s-a dezvoltat UE, în sensul că a devenit mai diversă, mi se pare parcă am fi uitat ce înseamnă comunitatea europeană în sine, care sunt aspectele care ne unesc, care sunt aspectele locale, regionale, specificitățile regionale care există în contextul general european. Și când am planificat acest an al Patrimoniului European, scopul nostru definit a fost să organizăm nu doar conferințe la Bruxelles și să spunem că am și terminat aceste activități. Am dorit să fie un an aparte, să primească un logo, să aibă identitate vizuală, să primească finanțare și să dăm posibilitatea comunităților locale să își prezinte patrimoniul. Credem că aceste comunități care trăiesc la distanță mare din punct de vedere geografic pot să-și identifice aceste aspecte care sunt comune și toate aspectele care sunt locale, fiindcă eu cred că există ceva ce ne definește ca membri ai unei comunități unite", a arătat comisarul european, potrivit traducerii oficiale citate de Agerpres.

Tibor Navracsics a spus că Europa este unită, însă trebuie respectat termenul de unitate în diversitate, care este și motto-ul Uniunii Europene, deoarece comunitatea europeană se definește prin diversitatea culturală.

„(…) Și aici, în Transilvania, aș putea să spun și mai mult, definește comunitatea europeană. Dacă ne gândim la Europa din punct de vedere geografic, atunci este o parte a continentului Eurasia și totuși este o peninsulă foarte mare. Ceea ce face să fim un continent independent nu este aspectul geografic, ci aspectul cultural. Ceea ce ne definește pe noi e cultura, nu geografia (…). Dacă noi între noi vorbim despre cultura europeană, aflăm că este foarte greu de definit, termenii de bază ai vieții sunt foarte greu de definit", a susținut Tibor Navracsics. Comisarul european a arătat că, dacă s-ar dori să se dea o definiție exactă a culturii europene, nu crede că ar avea succes, dar dacă se vorbește despre această cultură europeană, toată lumea are o definiție personală.

„Acestea pot fi puse una lângă cealaltă și toate vor da identitatea Europei", a precizat Navracsics, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu