EDUCAȚIA - CEA MAI BUNĂ PROTECȚIE ÎMPOTRIVA DEMENȚEI

Distribuie pe:

Psihiatrul Manfred Spitzer, psiholog și cercetător în neuroștiințe, fost profesor la Universitatea Harvard, în prezent șeful clinicii din Ulm, Germania, citat de descopera.ro, susține că demența este, pur și simplu, degradarea minții, termenul provenind din latină unde „de" înseamnă coborâre și „mens" minte.

„Cu cât cobori de mai sus, cu atât coborârea durează mai mult. Mai exact, cu cât creierul tău a fost mai folosit în copilărie și tinerețe, cu atât mai protejat ești.

Cea mai bună protecție în fața demenței este educația, cu cât ești mai educat, cu atât mai târziu ajungi la demență. Dacă ești foarte educat ajungi la demență la 150 de ani, dar nu mai apuci pentru că mori înainte.

Sunt convins că trebuie să îți educi intensiv creierul în primii 25 de ani de viață, pentru că apoi începe declinul. Se întâmplă ceva în creier și ajungi jos. Există o formă de declin mintal cauzat de supra-utilizarea mediului digital la vârste fragede.

Termenul „demență digitală" a fost inventat, de fapt, de medicii coreeni, după ce au analizat cazuri de bărbați între două vârste, care au jucat prea multe jocuri pe calculator, iar acum sufereau de pierderi de memorie, depresie, lipsă de concentrare și alte lucruri asociate.

Eu folosesc termenul ca să arăt că, dacă nu ai parte de o educație bună în tinerețe și de un mod general de a-ți educa mintea, dacă nu ai acces la muzică, sport, teatru, limbi străine, activități fizice, lectură și tot restul, riști să suferi de tânăr de demență.

Într-adevăr, tehnologia digitală ne scutește de efortul mintal. Ne oferă mijloace care se ocupă de treburile mintale. Înainte, ne foloseam creierul, acum folosim smartphone-ul. Dacă trebuie să facem calcule, folosim calculatorul. Însă, de câte ori transferi activitatea mintală spre așa ceva, este ca și cum ți-ai transfera energie unui aparat care face totul în locul tău.

Dacă nu ne mai folosim creierul, el nu mai este antrenat să gândească singur. Și mai important este faptul că, în timp ce creierul se dezvoltă, trebuie antrenat pentru a-și folosi întregul potențial. Deci, când în evoluția creierului tânăr intervine mediul digital, dezvoltarea lui este puternic afectată.

Ar trebui să știm ce riscuri ulterioare există și să le evaluăm. Din păcate, astfel de evaluări nu prea există, însă observăm că tot mai mulți tineri se confruntă cu simptome grave ale demenței...", explică psihiatrul Manfred Spitzer.

                                                                                                                

Lasă un comentariu