Pe (foarte) scurt, sinteza culturală a săptămânii

Distribuie pe:

Am avut parte din nou, de câteva evenimente de calitate din punct de vedere cultural. Cel mai „cu etichetă", ca să spun așa, a fost dezbaterea din Sala de Oglinzi, la care moderator a fost deputatul Kelemen Hunor, fostul ministru al Culturii, după întâlnirea din Sala mică.

Tema discuției din Sala de Oglinzi a fost despre drepturile minorității maghiare - în acest caz, din Târgu-Mureș, de a învăța în limba maternă, de la acel Liceu catolic, pentru care se luptă demult (subliniind că șefa DNA nu avea dreptul să se amestece într-o problemă ce nu o privește), până la mediul universitar, unde rămâne de văzut dacă anumite facultăți se vor unifica sau vor rămâne separate. De data aceasta nu s-a politizat prea mult, a fost o discuție cu accent cultural.

Tot săptămâna aceasta am fost invitată de cadrele didactice ale Universității de Arte, Cristinela Olăreanu și Felicia Dalu, să asist, la UAT, la un examen - cu adevărat profesionist - de musical, la clasa de masterat, pe muzică de revistă din repertoriul promovat de Constantin Tănase, cuplete aparținând acestuia, profesoara fiind renumită în acest domeniu: s-a ocupat toată viața de spectacole muzicale.

Radu Olăreanu a apărut și el foarte dedicat, ca un bun actor, alături de studenții săi. Și spectacolul de închidere a stagiunii UAT a fost foarte bine ales, „Come on stage!"/ „Vino pe scenă!", al tânărului Radu Apostol, care este și el cadru didactic asociat în universitate.

Despre reala viață a actorilor dincolo de culise. În acest weekend se desfășoară în continuare „British Documentary" de la „Arta", cu prilejul căruia am văzut un film bun săptămâna trecută. Opt documentare recente sunt prezentate publicului. Intrarea este liberă, iar filmele sunt subtitrate în limba română. Așa cum și-a obișnuit publicul, documentarul britanic are teme diverse, de la știință, ecologie, artă, probleme de factură etică și socială, filme premiate sau nominalizate la prestigiosul festival de film din Marea Britanie, „Grierson British Documentary Awards", care promovează și premiază cei mai buni realizatori de documentare din Regatul Unit și alte țări.

Sâmbătă, 9 iunie, va rula „Deasupra lavoarului", povestea unui mic salon de coafură din Haifa, Isarel, unde femeile din comunitățile arăbești și evreiești își împărtășesc diferențele și își povestesc opiniile despre politică, istorie și iubire.

Duminică seara, tot la ora 20, „În spatele ușilor închise", un film despre victimele violenței domestice.

Pe 16 iunie este programat filmul „Mulțumesc pentru ploaie", iar pe 17 iunie - „Attenborough și dinozaurul gigantic".

Vom continua rubricile promise, mai pe larg, în alte articole. Deci, avem parte în continuare de evenimente reușite, din punct de vedere cultural, în oraș.

Lasă un comentariu