DOAMNE PENSIONARE, ÎNCĂ FOARTE ACTIVE

Distribuie pe:

Comisia Județeană pentru Femei din cadrul Ligii Pensionarilor din Tg.-Mureș, condusă de inimoasa doamnă prof. pensionară FLORICA PERȚE, și-a desfășurat activitatea din data de 7.06.2018 sub semnul Marii Uniri de la 1918. Despre temă, a fost invitată să conferențieze doamna MARIA COSTEA, cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române „Gheorghe Șincai" din Tg.-Mureș.

La această importantă activitate a pensionarelor mureșene au mai fost invitați să ia parte: dl. GHEORGHE MOSORA - președintele Comitetului Județean al Ligii Pensionarilor Mureș, dl. IOAN BERȚA - președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu" din Tg.-Mureș, MIRCEA DORIN ISTRATE - președintele Ligii Scriitorilor Români filiala Mureș, doamna prof. dr. VOICA FOIȘOREANU - președinta Fundației „Vasile Netea", cele trei doamne care conduc Comisiile de femei din cadrul Ligii Pensionarilor din Reghin, doamna MARIA MIRON, din Târnăveni, doamna CORBUREANU VERA, și din Iernut, doamna MAJOR MARIA.

Conferința doamnei cercetătoare Maria Costea a fost una foarte documentată, ea ne-a purtat pe drumul istoriei începând de la încheierea Primului Război Mondial, cu toate urmările sale pentru România, și până după momentul Alba Iulia, asistența remarcând în discuțiile ulterioare, ineditul și bogăția de date transmise, ca și o serie de aspecte lămuritoare la situațiile limită prin care a trecut România în acele momente (trădări din partea aliaților, lașități, gânduri ascunse, care puse în practică ar fi avut consecințe dintre cele mai grele pentru țară), vitejia ostașilor români pe câmpurile de luptă și onoare ale Primului Război Mondial și, nu în ultimul rând, dăruirea pentru cauza Unirii de care au dat dovadă unii patrioți anonimi în fața istoriei, dar a căror aport însumat a contribuit mult la înfăptuirea aspirațiilor unioniste de atunci.

Au mai luat cuvântul domnul BERȚA IOAN, care a scos în evidență dorința de unire a românilor încă din vremea lui Horea, cel care își imagina o nouă Dacie Mare pentru toți cei care vorbesc aceeași limbă românească, Avram Iancu cu ai săi înflăcărați și jertfelnici revoluționari, domnul Cuza, memorandiștii etc, toți și toate adunând, menținând și pregătind momentul înălțător al Marii Uniri de la 1918.

Doamna VOICA FOIȘOREANU a scos în evidență numărul mare al persoanelor din Basarabia și Bucovina, reieșite din cercetările doamnei Costea, care au avut o contribuție însemnată la Unire, persoane aproape necunoscute nouă, adevărate modele pe care astăzi nu le mai avem, motiv pentru care această lucrare ar trebui făcută cunoscută publicului larg.

Domnul GHEORGHE MOSORA a făcut remarca reală, anume că tânăra noastră generație de astăzi este total deconectată de la fiorul înălțător al sentimentului patriotic ce ți-l poate oferi cunoașterea istoriei poporului tău, cetățenii români de mâine nemaiavând, în marea lor majoritate, sentimente de dragoste față de neam și țară, lucru foarte periculos pentru viitorul nației române. Domnia sa a felicitat sincer Comisia de Femei pentru bogatele și instructivele activități pe care le derulează lunar, aici la sediul Casei Sindicatelor din Tg.-Mureș și, în special, pe harnica doamnă Florica Perțe.

MIRCEA DORIN ISTRATE a citit câteva poezii din creația proprie, adecvate momentului, iar doamnele prezente, care fac parte din grupul vocal al Ligii Pensionarilor mureșeni, ne-au încântat sufletul, inima și simțurile cu un purpuriu de cântece patriotice.

A fost o activitate foarte reușită, la care a asistat un număr mare de persoane, dovadă a faptului că foarte multe doamne pensionare din Tg.-Mureș sunt încă extrem de active la orice vârstă. Cinste lor și sincere felicitări doamnei prof. pensionară Florica Perțe, care le conduce.

 

Lasă un comentariu