Negocieri pentru reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș ar putea fi reînființat printr-o ordonanță de urgență, după ce, la începutul anului, Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea legii privind reînființarea acestuia.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă comune, susținută, joi, la Târgu-Mureș, de Valentin Popa, ministrul Educației Naționale, Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, și Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Ministrul Valentin Popa a precizat că sunt în derulare negocieri pentru soluționarea cazului, preconizându-se emiterea, de către Guvernul României, a unei ordonanțe de urgență, și că se așteaptă poziția Ministerului Justiției în această speță. Ministrul a explicat că, din moment ce, de mai mulți ani, autoritățile locale nu au luat nicio decizie privind rețeaua școlară, definirea acesteia se poate face de către minister, însă baza legală este incompletă și, în orice caz, problema rețelei școlare trebuie discutată separat de cazul Liceului Teologic Romano-Catolic.

Potrivit liderului UDMR, Kelemen Hunor, Guvernul are voința politică necesară și este de acord ca, până la începerea noului an școlar, să rezolve situația, astfel încât școala să funcționeze: „Am identificat o soluție legală. Dacă o ducem până la capăt, în următorul an școlar, liceul trebuie să funcționeze" a afirmat Kelemen, citat de hirado.hu. El a explicat că, întrucât elevii școlii desființate sunt cuprinși în sistemul educațional românesc, școlarizarea lor trebuie, oricum, finanțată.

După cum se știe, în septembrie 2017, guvernul ungar a anunțat că, din cauza desființării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș, își va exercita dreptul de veto cu privire la aderarea României la OCDE. Ungaria și-a reevaluat, însă, poziția în această privință, după ce Liviu Dragnea l-a asigurat pe prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, că școala va fi reînființată.

La rândul său, comisarul european pentru cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a afirmat că asigurarea învățământului în limbile minorităților este o chestiune importantă pentru UE, datele statistice arătând că asigurarea educației minorităților este punctul slab în toate sistemele educaționale, acestea confruntându-se cu multe dezavantaje. „Găsirea soluției la dificultățile educației minorităților nu este doar problema comunităților minoritare, ci și a societății majoritare", a afirmat Navracsics, potrivit sursei citate.

Comisarul european a primit asigurări că problema este în atenția Ministerului Educației Naționale, ministrul de resort, Valentin Popa, afirmând că sunt în curs de editare 41 de titluri de manuale în limbile minorităților, față de numai două titluri, în anii trecuți, urmând ca aceste manuale să ajungă în timp util în depozitele unităților școlare.

Lasă un comentariu