ARSENIE BOCA VA FI CANONIZAT LA 28 NOIEMBRIE 2018?!

Ziaristul Florian Bichir a anunțat, duminică seara (10 iunie 2018), pe postul B1TV, că părintele Arsenie Boca urmează să fie canonizat de Biserica Ortodoxă Română pe 28 noiembrie 2018, cu doar câteva zile înainte de inaugurarea Catedralei Neamului.

Data este aleasă simbolic, duhovnicul de la Prislop murind la 28 noiembrie 1989, iar numele de sfânt va fi Sfântul Arsenie de la Prislop.

„Procesul de canonizare a început în urmă cu peste doi ani, când comisia de canonizare a început să strângă informații despre munca și opera duhovnicului.

Raportul comisiei de canonizare, condusă de Înalt Preasfințitul părinte Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, va fi supus aprobării Sfântului Sinod în următoarea sa ședință. Evenimentul va avea loc pe 28 noiembrie 2018, la 29 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Arsenie Boca.

Decizia de canonizare a părintelui Arsenie Boca vine după solicitarea mitropolitului Ardealului de accelerare a procesului de transformare a părintelui Boca în Sfânt, în contextul scandalului mărcii înregistrate cu imaginea acestuia, deținută de o firmă din Anglia. Prin canonizare, Biserica încearcă să stingă acest conflict" a declarat Florian Bichir, citat de mediafax.ro.

Reamintim că un bărbat din Arad a chemat poliția de mai multe ori în ultimele săptămâni la comercianții de icoane, în calitate de reprezentant al unui român stabilit în Anglia, care înregistrase acolo marca „Părintele Arsenie Boca", la Oficiul European de Proprietate Intelectuală.

„În locul fotografiei cu chipul părintelui va fi zugrăvită și aprobată de către Sfântul Sinod icoana sa de Sfânt, cu chipul transfigurat prin lucrarea harului lui Dumnezeu. Astfel, va dispărea și obiectul acestei nefirești uneltiri!", a declarat pentru tribuna.ro, mitropolitul Ardelului, ÎPS Laurențiu Streza.

Patriarhia Română susține că nicio persoană privată nu are dreptul să se folosească de numele lui Arsenie Boca, menționând că Arhiepiscopia Bucureștilor a luat o atitudine fermă față de deținerea mărcii „Părintele Arsenie Boca", solicitând persoanei care susține că are marca să renunțe la aceasta.

„Arhiepiscopia Bucureștilor a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunța imediat la această marcă înregistrată în străinătate. Numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria și cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române și parte a patrimoniului său memorial. Din aceste limpezi și înalte rațiuni, nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătură de rudenie cu părintele Arsenie Boca, nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca și opera sa scrisă sau picturală, aparțin de drept Bisericii pe care a slujit-o cu vocație jertfelnică", se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Totodată, reprezentanții Patriarhiei susțin că vor face toate demersurile necesare din punct de vedere legal, pentru ca marca „Părintele Arsenie Boca" să nu aparțină unei persoane private.

„În măsura în care persoana vizată va continua să se folosească de acest nume prin marca menționată, Patriarhia Română, prin Episcopia Devei și Hunedoarei, sub jurisdicția căreia funcționează mănăstirea Prislop, unde se află și mormântul părintelui Arsenie Boca, va face toate demersurile necesare din punct de vedere legal pentru a așeza lucrurile în firescul lor".

Zeci de icoane și cărți cu Arsenie Boca au fost confiscate dintr-un magazin din Arad, după ce un bărbat care ar deține, în România, marca „Părintele Arsenie Boca" a făcut o sesizare la poliție.

Marca a fost înregistrată anul trecut la Oficiul European de Proprietate Intelectuală de către o firmă cu sediul în Marea Britanie. Potrivit presei locale, proprietarul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra mărcii „Părintele Arsenie Boca" i-a dat licența de folosire a drepturilor unei firme din Arad, deținută de un tânăr de 24 de ani...

 

Lasă un comentariu