ÎNTÂLNIRE COLEGIALĂ, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

În toamna anului 1953 a fost inaugurată prima instituție de învățământ liceal din istoria Ludușului și a zonei Luduș-Iernut-Zau de Câmpie. Evenimentul a fost catalogat ca o realizare a regimului democrat popular pe linia lărgirii accesului copiilor din mediul rural la educație și cultură.

Sâmbătă, 9 iunie 2018, s-a consumat cea mai recentă întâlnire colegială a primei serii (1953-1956) de absolvenți ai Școlii Medii din Luduș. S-au înțeles (telefonic) și au fost prezenți (fizic și emoțional) la festivitatea de la Restaurantul „La Bologa", paisprezece din cei peste cincizeci de colegi de an, din 1956: Ana Baghiu (căsătorită Suciu), Olivia Beldean (Barna), Crucița Bologa (Ionescu), Maria Bogătean (Oprinca), Melania Bugnaru (Mureșan), Elena Dan (Silaghi), Iacob Gherman, Maria Preda (Rusu), Lucreția Răchită (Ursu), Alexandru Roșu, Fimia Marian (Bârsan), Maria Mureșan (Bădău), Ioan Rusu (prin nepoata Maria Rusu) și Ana Cătană (Solomon).

Ca buni creștini, i-au pomenit pe toți directorii liceului, pe toți profesorii, pe toți cei 26 de colegi trecuți la cele veșnice. Slujba de TE DEUM și de parastas a fost oficiată de părintele stavrofor și iconom Mihail Cercel, de la Biserica Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae".

În cele câteva ore ale întâlnirii colegiale, și-au reactualizat istorioarele cu nepoți, cu medici și rețete compensate, cu urcatul și coborâtul scărilor, cu meniuri naturiste și de post, cu programele TV. La sugestia doamnei Fimia Marian, șefă de promoție, renumită profesoară de matematică la Institutul Pedagogic și la Liceul de Informatică din Cluj-Napoca, moderatoare a întâlnirii din acest an, au elogiat calitățile pedagogice, științifice și umane ale fostului director Ioan A. Luca, învățător-director la școala din Ațintiș, luptător cu arma în mână pentru eliberarea și reîntregirea României în Al Doilea Război Mondial, inspector școlar, primar al comunei și al orașului Luduș, apoi, până la pensionare, director al Școlii Generale Nr. 2, din Luduș-Cartier, calitățile de foarte buni educatori ale profesorilor pe care i-au avut la liceul din Luduș, modele de urmat pentru oricare tânăr care dorește să devină util societății.

Ca să țină pasul cu timpul care, parcă, se grăbește, au hotărât ca următoarele întâlniri colegiale să aibă loc anual, în data de 9 IUNIE.

Lasă un comentariu