Cupa Mondiala din punct de vedere economic

Distribuie pe:

Editia cu numarul 21 a Campionatului Mondial de Fotbal, ce urmeaza sa se desfasoare in Rusia, este gata sa inceapa, joi, 14 iunie, fiind programat meciul inaugural, cel dintre tara gazda si Arabia Saudita. Conform estimarilor facute de specialistii economico-financiari, evenimentul ar putea avea un impact total asupra economiei rusesti de aproximativ 31 de miliarde de dolari, fiind cel mai mare turneu international de fotbal organizat vreodata.

Potrivit unui raport privind impactul economic pe care Cupa Mondiala 2018 l-ar putea avea asupra Rusiei, Produsul Intern Brut ar putea creste pana la aproximativ 30 de miliarde de dolari in urmatorii ani, datorita expansiunii turismului si investitiilor in infrastructura , acestea urmand sa aiba efecte pozitive in perioada urmatoare, asa cum s-a intamplat in fiecare tara care a organizat un eveniment de o asemenea anvergura.

Pe de alta parte, potrivit agentiei de rating Moody’s Investors Service, Cupa Mondială din 2018 este posibil sa nu aiba efecte atat de vaste asupra economiei ruse. ,,Luand in considerare durata limitata a Cupei Mondiale si dimensiunea uriasa a economiei rusesti, asteptam un impact economic destul de modest la nivel national. In timp ce stimularea suplimentara a turismului va aduce beneficii financiare importante Rusiei, sprijinul suplimentar va fi probabil destul de scurt.", se arata intr-un articol publicat pe site-ul https://www.independent.co.uk/.

In cadrul aceluiasi material, agentia de rating Moody’s estimeaza ca industria alimentara, hoteliera, de telecomunicatii si transporturi va inregistra o crestere temporara a veniturilor, in timp ce impactul global al creditelor asupra sectorului corporativ rus va fi limitat. In alta ordine de idei, Brazilia (2014) si Africa de Sud (2010), tarile ce au organizat ultimele doua editii ale Cupei Mondiale, au raportat in perioada turneelor cresteri importante si in domeniul vanzarilor de produse electronice (televizoare, telefoane, tablete, aparate de fotografiat, camere video, proiectoare, etc…). Fara doar si poate, profiturile agentiilor de pariuri sportive online cresc si ele in perioada unui astfel de eveniment, acest lucru datorandu-se in mare parte promotiilor de milioane de euro si bonusurilor oferite special pentru Cupa Mondiala. Click aici pentru mai multe detalii!

Exista totusi zone in care investitiile facute cu ocazia Campionatului Mondial din Rusia urmeaza sa aiba efecte benefice indelungate. Aeroporturile, de exemplu, vor putea sustine fluxuri mai mari de pasageri atat in timpul evenimentului, cat si dupa finalul acestuia datorita modernizarilor efectuate. Modernizate sau nou-construite, stadioanele din cele 11 orase amplasate in partea Europeana a Rusiei vor putea primi un numar mai mare de suporteri in viitor, situatie ce va avea ca rezultat cresterea incasarilor realizate din vanzarile de bilete pe termen lung. Numarul stadioanelor nou construite se ridica la opt, patru arene fiind modernizate, si asta nu e tot, deoarece au mai fost construite 95 de terenuri pentru antrenament.

Avand in vedere dificultatea separarii Cupei Mondiale de alti factori cu impact economic in aceasta perioada, este clar ca cifrele sunt estimative, insa companiile de constructii (care in mare parte si-au terminat contractele) implicate in lucrarile de amenajare si modernizare necesare gazduirii Campionatului Mondial au raportat deja profituri substantiale.

Daca, din punct de vedere economic, CM 2018 va fi un succes sau nu, vom afla abia peste cateva luni, insa, conform unui material publicat pe site-ul welcome2018.com, 77% dintre rusi cred ca organizarea turneului contribuie la cresterea prestigiului tarii, fiind multumiti in mare parte de ceea ce s-a realizat pana acum in vederea gazduirii celui mai important eveniment fotbalistic mondial.

 

Lasă un comentariu