Atenție! Pestă porcină la granița româno-ucraineană!

Distribuie pe:

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat, ieri, prezența pestei porcine africane (PPA) în patru gospodării private din satele Ceatalchioi și Sălceni, comuna Ceatalchioi, Delta Dunării, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanții conducerii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Suspiciunea privind prezența PPA în cele două comunități a apărut vineri, 8 iunie, după ce câteva din suinele din gospodăriile respective au murit, iar rezultatele analizelor de laborator efectuate la Tulcea au confirmat, sâmbătă după-amiază, prezența virusului.

S-a trecut la eutanasierea tuturor porcilor din cele patru gospodării și la neutralizarea și dezinfectarea micilor ferme și au fost instalate filtre la trecerea Dunării cu bacul, din suburbia Tudor Vladimirescu, astfel încât niciun porc sau un subprodus din carne de porc provenit din zonă să nu fie transportat din Deltă în zona de terasă a județului. Medicii veterinari vor sacrifica toți porcii din exploatațiile de contact din cele două localități, dacă acestea există, și monitorizează efectivele de porcine din comunitățile aflate la o distanță de până la 10 kilometri de cele două focare.

Pesta porcină africană este, potrivit DSVSA, o boală a suinelor domestice și sălbatice care nu poate fi prevenită prin vaccinări și care produce mari pagube socio-economice.

Pesta porcină africană a fost confirmată anul trecut, în România, pentru prima dată, într-o gospodărie particulară de la periferia municipiului Satu-Mare.

Lasă un comentariu