Democrația, națiunea și... progresul

Distribuie pe:

„Mari carențe are democrația și, acest fapt, ar trebui să dea de gândit celor care știu ce a însemnat comunismul și știu crimele, dar, tac și închid ochii. De ce și până când? Dacă fărădelegile naziste sunt mereu căutate și înfierate, ce piedici sunt pentru ca justiția mondială să nu întoarcă talerele balanței și înspre crimele comuniste?" (Articol - Procesul comunismului, Opinia-1998)

Vasile Morar (1949 -) născut în localitatea Chelința, județul Maramureș; debutează în poezie în revista „Flacăra"-1981; în 1983 apare în culegerea „13 poeți", editura Eminescu - fiind remarcat de critica literară; începând cu anul 1995 i-au apărut 10 cărți de poezie și 4 de publicistică; susține rubrici de atitudine în presa locală; este membru fondator al L.S.R. - filiala Maramureș; membru al U.S.R. - filiala Sibiu. Scriitorul și jurnalistul inteligent Vasile Morar surprinde în scrierile sale, cu ironie și umor, într-un stil inconfundabil și cu un real spirit critic, atmosfera politică și tarele societății noastre după așa zisa Revoluție din 1989.

***

„Atunci când noi vom uita că noi suntem o națiune supusă lui Dumnezeu, vom deveni o națiune supusă. Fără Dumnezeu, democrația nu va dura și nu poate să dureze".

Ronald Wilson Reagan (1911-2004), al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii. Prin politica sa intransingentă în confruntarea cu Uniunea Sovietică în perioada războiului rece a avut o contribuție hotărâtoare la prăbușirea Imperiului Comunist din Răsăritul Europei și la afirmarea Statelor Unite ale Americii ca singura super-putere pentru următoarele două decenii. Este licențiat în Ștințele Sociale și devine un apreciat cronicar sportiv, iar în 1937 își începe cariera de actor de cinematografie în studiourile din Hollywood. În anul 1966 obține funcția de guvernator al Statului California, după o victorie zdrobitoare. Este reales în 1970. Este președintele SUA în perioada 1981-1989.

***

„VIAȚA ȘI PROGRESUL sunt de neoprit. Nimic nu i-a fost mai drag poporului român, greu încercat, de sute de ani, de cotropire turcească și de stăpânire austro-crăiască, decât acest ideal de a ajunge odată la limanul unei ere de pace, în care, singur stăpân pe soarta sa, să-și făurească liber așezările obștești, să-și aleagă dregătorii, să decidă singur cum vrea să trăiască".

Grigore Preoteasa (1915 - 1957), om politic român, ziarist, activist comunist născut la Moscova. A făcut în mai multe rânduri închisoare, fiindcă a aderat la grevele ceferiștilor de la Grivița. A fost redactor-șef al ziarului România liberă, director Agerpres, ministru de Externe, membru supleant al Biroului Politic și secretar C.C. În anul 1957, în urma unui accident de avion, decedează la Moscova și este înmormântat în Cimitirul Militar Ghencea.

***

P.S. „Îngăduiți-vă unii pe alții în iubire, silindu-vă să păziți unitatea Duhului în legătura păcii" (Efeseni 4, 2-3).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu