Românii vor putea achiziționa titluri de stat „Centenar"

Distribuie pe:

La inițiativa Ministerului Finanțelor Publice, în ședința de săptămâna trecută (8 iunie 2018), Guvernul a aprobat noi reglementări pentru lansarea, către populație, a titlurilor de stat „Centenar".

Despre această măsură, Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că titlurile de stat „Centenar", având valoarea de un leu, cu o maturitate de 5 ani și o dobândă de 4,5% pe an, vor putea fi achiziționate prin Trezorerie sau prin Poșta Română, punerea în vânzare urmând să înceapă în această săptămână.

„Vreau să anunț lansarea titlurilor de stat „Centenar" pentru populație, cu o dobândă de peste 25% pentru cinci ani, adică peste 4,5% pe an. Este un instrument atractiv, dedicat populației, destinat încurajării economisirii și diversificării bazei de investitori în titlurile de stat.

Un leu este suma minimă pentru un titlu de stat. În mod concret, titlurile de stat vor putea fi vândute, distribuite și prin Compania Națională Poșta Română, dar și prin Trezorerie și alți parteneri, cum ar fi băncile sau societățile financiare de brokeraj sau asigurări.

Răscumpărarea titlurilor se va putea face în orice moment pe bursă și, evident, instrumentul are o serie de beneficii. În primul rând, impulsionarea economisirii în favoarea consumului, acordarea unei dobânzi net superioare celei din sistemul bancar, dobânda pentru titlurile de stat nu se impozitează, statul garantează integral contravaloarea acestor titluri, indiferent de sumă, și, prin aceste titluri de stat, se pot garanta titlurile pentru investiții sau pentru construcții.

Detaliile concrete vor fi emise de Ministerul Finanțelor", a declarat Nelu Barbu.

 

Lasă un comentariu