LAMENTAȚIILE NE ÎMBOLNĂVESC CREIERUL

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Stanford, citați de descopera.ro, au demonstrat că faptul de a ne lamenta, de a fi mereu nemulțumiți și de a ne plânge micșorează hipocampusul (zonă a creierului care joacă un rol important în trecerea informației din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată precum și în navigarea în spațiu). Afectarea hipocampusului este o ipoteză înfricoșătoare, mai ales când se știe că aceasta este una dintre primele zone din creier pe care le distruge boala Alzheimer.

„Acțiunea de a te plânge îți oferă o stare de bine, însă, la fel ca și celelalte acțiuni care te fac să te simți bine (precum fumatul sau alimentele procesate) nu este ceva benefic pentru tine.

Creierul tău iubește eficiența și nu e dispus să muncească mai mult decât este nevoit să o facă. Însă atunci când tot repeți un comportament, cum ar fi cel de a te plânge, neuronii se unesc, astfel încât să ofere flux informației, ceea ce înseamnă că poți repeta mult mai ușor această acțiune în viitor. Iar atunci când o vei face, nici nu îți vei da seama că te plângi.

Atunci când te plângi în mod repetat, creierul tău e predispus să te facă să te plângi din ce în ce mai des, ceea ce face ca în timp să devii mai degrabă negativ, în loc să ai o atitudine pozitivă față de ceea ce ți se întâmplă sau se întâmplă în jurul tău. A te plânge poate deveni comportamentul care te definește, ceea ce va schimba și felul în care ești perceput de oameni", explică oamenii de știință americani.

Ei au concluzionat că a fi nemulțumit și a te plânge îți afectează creierul, însă riscurile pentru sănătate nu se limitează doar la atât.

A te plânge îți crește nivelul de cortizol - S-a dovedit că atunci când te plângi, organismul secretă cortizol, hormon care îți pune corpul în modulul „luptă sau fugi", direcționând oxigenul, sângele și energia către organele vitale. Un efect imediat al creșterii nivelului de cortizol este creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr în sânge, astfel încât organismul să fie pregătit fie să se apere, fie să scape. Tot cortizolul secretat în exces în urma veșnicelor nemulțumiri îți afectează sistemul imunitar și te expune la un risc crescut de colesterol, diabet, boală cardiacă și obezitate, iar creierul devine mai vulnerabil atacurilor cerebrale.

Te afectează și nemulțumirea altora - Din moment ce suntem ființe sociale, creierul nostru în mod natural și subconștient mimetizează comportamentul celor din jurul nostru, în special al acelora alături de care petrecem mai mult timp. Acest proces este denumit științific „oglindire neuronală" și stă la baza procesului de a simți empatia. Din păcate, și nemulțumirea este ca fumatul - nu trebuie să o practice tu, pentru a suferi de efectele negative. Prin urmare, trebuie să fii precaut și atent cu cine îți petreci timpul. Dacă sunt persoane care se plâng mereu și sunt nemulțumite de orice, vei suferi și tu aceleași efecte. Cei care se plâng au nevoie de un public care să le plângă de milă, să îi compătimească, doar așa se simt mai bine. Gândește așa: dacă o persoană ar fi fumătoare, ai sta alături de ea o după-amiază întreagă și ai inhala fumul ei de țigară? Ai st mai la distanță, nu? Cam asta trebuie să faci și cu cei care se plâng și se victimizează în permanență: să te detașezi.

Ca să nu cazi în capcana lamentațiilor permanente, ar trebui să faci următoarele lucruri:

Cultivă o atitudine de recunoștință - Atunci când simți că ai fost nedreptățit (de viață, de șef, de partener) e important să reușești să îți muți atenția către ceva pentru care ești recunoscător. Dacă găsești timp să contempli ceea ce e frumos în viața ta și pentru care ești recunoscător, reduci nivelul de cortizol cu 23%. Cei care își cultivă zilnic starea de recunoștință au parte de o stare de bine îmbunătățită, mai multă energie și un nivel de anxietate substanțial redus datorită scăderii nivelului de cortizol. Așa că, ori de câte ori experimentezi gânduri negative sau pesimiste, gândește-te la acest „truc" de a te gândi la lucrurile frumoase din viața ta. În timp, atitudinea pozitivă va deveni stilul tău de viață.

Plânge-te, dar cu scopul de a găsi soluții - Aceasta ar presupune să ai un scop bine definit. Dacă nu găsești un scop, există riscul să vrei să te plângi doar de dragul de a primi puțină atenție, compasiune, milă. Și tocmai de acest tip de a te plânge trebuie să scapi.

Începe-ți văicăreala cu ceva pozitiv - Chiar dacă sună ciudat să îți începi nemulțumirea cu un aspect pozitiv, dacă faci acest lucru, vei reuși să nu determini persoana căreia i te plângi să devină defensivă. De exemplu, înainte de a te lansa într-o plângere împotriva unui serviciu defectuos cu clienții al unei companii, poți începe spunând: „Am fost clientul dumneavoastră mult timp și am fost întotdeauna încântat de serviciile dumneavoastră, însă…"

Fii specific - Atunci când te plângi, nu e momentul să dezgropi toate motivele din ultimii 20 de ani. Fii cât mai specific și expune situația curentă. În loc să spui ceva de genul „angajatul dumneavoastră a fost nepoliticos", mai bine spui exact ce a făcut acel angajat și ți s-a părut ție ca fiind nepoliticos.

Încheie într-o notă optimistă - Încheie-ți plângerea cu speranța că vei obține rezultatul dorit. De exemplu: „Mi-ar plăcea să găsim o cale de rezolvare, astfel încât să ne menținem relația în termeni optimi".

Lasă un comentariu